Med jagerpilotens overblik

Drengedrømmene nåede i sin tid himmelske højder for Henrik Dahl Jeppesen, der drømte om jagerpilotens fascinerende hverdag. Det endelig karrierevalg faldt dog på mursten solidt plantet på klodens muld, og nu sidder han som administrerende direktør i Dan-Ejendomme, hvor overblikket er hans vigtigste egenskab.

Vandet glinser i solen ude foran glasfacaden på Dan-Ejendomme på Tuborg Havn. Når man kører ind til bygningen, skal uheldet være ude, hvis man ikke støder ind i tre-fire gravkøer på vejen.

Området er i vækst, og det kendetegner helt symbolsk Henrik Dahl Jeppesens tid i Dan-Ejendomme.

For cirka et halvt år siden blev han administrerende direktør i ejendomsselskabet, men kendskabet til firmaet lå på rygraden, og selv betegner han sig som en del af tapetet.

Allerede i 1989 startede den nu 40-årige administrerende direktør i Dan-Ejendomme - med et studenterjob. Dengang lå hovedsædet i Birkerød og bestod af 20 medarbejdere. I dag er der 400.

Væksten har fulgt Henrik Dahl Jeppesen helt tilbage til sin folkeskoletid, hvor han var vant til at tjene sine egne penge.

»Jeg holdt fri om søndagen, men de andre dage stod jeg op ved fem-seks tiden og gik med aviser, inden jeg skulle i skole. På den måde blev jeg vant til at tjene mine egne penge, og det var egentlig en stor fornøjelse at komme så tidligt op,« siger han.

Imens de frisktrykte morgenaviser dumpede ind gennem brevsprækkerne i hjembyen Helsinge, drømte Henrik Dahl Jeppesen om at blive jagerpilot, og drømmen var vedholdende.

Afgørende karakterer
Efter folkeskolen valgte han at gå i gymnasiet og fik arbejde hos en lokal advokat, hvor han lærte at skrive forretningsbreve og udforme pantebreve.

I 2.g. tog han til optagelsesprøve til uddannelsen som officersaspirant, fordi det lød tillokkende med en lederuddannelse i hæren. Men tvivlen nagede.

Han blev enig med sig selv om, at hvis han fik høje nok karakterer i gymnasiet, ville han læse videre - og karaktererne var høje - så beslutningen blev truffet.

Valget faldt på Handelshøjskolen i København, og den nye hjemby blev Birkerød, hvor han flyttede til. Men Handelshøjskolen mindede ifølge Henrik Dahl Jeppesen for meget om gymnasiet med for meget holden-i-hånd og for lidt selvstændig tænkning, så han valgte at læse statskundskab på Københavns Universitet i stedet for.

Samtidig med det fik han arbejde hos Dan-Ejendomme i Birkerød.

»De første år fra 1989 og frem havde vi kun én stor kunde, PKA, som er storaktionær i dag. Der gik tre år, før vi fik vores anden kunde,« fortæller den administrerende direktør, som gennem årene har været et smut forbi Kuben, før han blev hentet tilbage til Dan-Ejendomme af den daværende administrerende direktør Margit Birk Andersen.

Studieårene fløj forbi, og til sidst endte det med en cand.scient.pol.-titel og en stor interesse for politik - som stadig brænder i Henrik Dahl Jeppesen. Samtidig fyldte studenterjobbet mere og mere.

»Livet rummer så mange tilfældigheder, og jeg kender mange fra mit gamle studie, der interesser sig for politik, men som laver alt muligt andet. Jeg vil da ikke være afvisende overfor en dag at prøve noget helt nyt, for det kan da godt overraske mig lidt, at jeg har været her så mange år,« siger Henrik Dahl Jeppesen og fortsætter:

»Samtidig synes jeg jo, at det her er mit. Det ville være mærkeligt at forlade det. Men den dag, jeg ikke brænder for det mere, så må jeg videre til noget nyt,« siger han.

Blakket image
Den administrerende direktør mener, at ejendomsbranchens image blandt danskerne er et noget andet end det, der i virkeligheden foregår.

»I menigmands opfattelse er branchen lidt broget, og man hører meget om bolighajer og folk, der bliver sat på gaden. Ejendomsbranchen fylder også meget i folks bevidsthed, fordi størstedelen af vores økonomi går til boligen, men myterne, som man gang på gang hører om, eksisterer ikke i virkeligheden,« siger han.

De mange myter er en af grundene til, at Dan-Ejendomme har valgt at gøre meget ud af at informere lejerne, eller kundernes kunder, som Henrik Dahl Jeppesen hellere vil kalde dem.

»Det er helt atypisk, at vi holder så højt et serviceniveau. Vi var de første til at lave et blad til vores kunders kunder, fordi vi ved, at det er vigtigt at drive forretning på en ordentlig måde.«

Det samme gælder ifølge Henrik Dahl Jeppesen firmaets etik, hvor man har valgt at lægge overlæggeren højt. Hvis folk ikke lige har læst deres lejekontrakt ordentligt, så skal medarbejderne i Dan-Ejendomme gøre opmærksom på ting, der kan være relevante.

Det er også inden for ”aktiv management”, at fremtiden ligger for Dan-Ejendomme. Evnen til at bistå selskabets kunder - ejendomsinvestorerne - med at forbedre deres investeringer vil ifølge Henrik Dahl Jeppesen blive afgørende i årene fremover.

Den aktive management handler blandt andet om, at selskabet via handlingsplaner skal arbejde med udviklingen af hver enkelt ejendoms potentiale og muligheder.

Det handler om at bistå kunderne med at optimere lejeindtægterne og samtidig at drive deres ejendomme med færrest mulige omkostninger.

»Som en professionel samarbejdspartner til ejendomsinvestorerne skal vi vise, at vi vitterligt gør en forskel. Med lige dele kreativitet og handlekraft. Vi tror på, at det er dér, at udskilningsløbet mellem de professionelle ejendomsadministratorer ligger.«

Volumen er vigtig
Fremtiden vil derfor byde på mere fokus på investeringsejendomme, og selv om det er vanskeligt at spå ti år ud i fremtiden, mener den administrerende direktør, at Dan-Ejendomme på det tidspunkt vil være en del større end i dag.

»Volumen er vigtig for vores evne til at tjene penge, så vi vil fortsat konkurrere om at få flere kunder - og også om at få de dygtigste medarbejdere. Vi vil formentlig have en væsentlig bredere produktpalet, så kunderne kan få en mere komplet rådgivning omkring deres investeringer,« siger han og uddyber, at Dan-Ejendomme også skal tænke på globaliseringen og gøre sig synlig i udlandet.

Iskiosk i Tisvildeleje
Èn ting er at se ti år ud i virksomhedens fremtid, en anden er at tænke i samme tidshorisont i ens eget liv.

Hvad laver du selv om ti år?

»Det ved jeg ikke,« lyder det fra Henrik Dahl Jeppesen, der hurtigt uddyber:

»Det kan jo være, jeg har købt iskiosken på Tisvildeleje Strand - det har jeg altid snakket om. Men så længe jeg kan gøre en forskel her, så vil jeg det. Jeg får mange idéer i Dan-Ejendomme og tænker strategisk. Jeg kan se, hvad det er, vi skal ud i fremtiden og har det overblik, der skal til. Og så er jeg omgivet af dygtige og inspirerende medarbejdere og chefer. Det er bestemt også med til at gøre mit job spændende.«

Men der er masser af ting, som han stadig godt kunne tænke sig at prøve - og tanken om jagerpilotens arbejde strejfer ham også en gang imellem.

»Der er sikkert også kedelige rutineopgaver i det arbejde, men jeg vil altid gerne prøve noget nyt. Det samme gør sig gældende, når min familie og jeg tager ud og rejser. Du vil ikke opleve, at vi tager det samme sted hen to gange - og vi tager heller ikke til Spanien for at spise hakkebøffer. Vi vil opleve ting, der er nye, og anderledes end det, vi kender herhjemme fra.«

Hans familie er stor - en kone og fire drenge i alderen fra tre et halvt til 14 år, og de kan være en medvirkende årsag til, at han aldrig oplever stress på jobbet.

»Jeg tror, jeg er indrettet til at have en masse bolde i luften - det kan være, mine børn har givet mig den træning.«

Ingen høj cigarføring
Henrik Dahl Jeppesen beskriver sin egen ledelsesstil som åben og direkte, og han tænker meget over sin fremtoning.

»Jeg hviler nok meget i mig selv. Jeg har ikke store armbevægelser og høj cigarføring, som man nogle gange oplever, folk har. Jeg er dybt ambitiøs, og jeg vil vinde, men jeg vil ikke spille en eller anden rolle eller påtage mig en attitude.«

Det har han heller ikke gjort, da han efter tre-fire år smed titlen som direktør til fordel for titlen som administrerende direktør. Men omgivelserne reagerede på skiftet.

»Jeg havde siddet med i direktionen og arbejdet tæt sammen med Margit Birk Andersen, men jeg kunne godt mærke, at jeg lige pludselig ikke stod i skyggen af hende mere. Og folk ændrede deres måde at være på overfor mig, fordi jeg nu var administrerende direktør. Nu er der også kun mig til at træffe beslutningerne - og til at tage imod, hvis det ikke går godt,« siger han.

Læs også