Væksten i turismen vil fortsætte

Virksomheden Property Group er ikke i tvivl om, at Norden er det bedste sted i Europa at sætte sine penge. Virksomheden startede i januar 2006 og har siden investeret for omkring ti milliarder kroner - primært på det nordiske ejendomsmarked.

»Vi er drevet af en enorm stor optimisme, fordi vi ser de udenlandske investorer satse på Norden,« siger Jesper Damborg, der er administrerende direktør i Property Group.

Ejendomsselskabet har eksisteret siden 1. januar 2006 og har investeret ti milliarder kroner på boligmarkedet inden for retail, kontorer og hoteller. Målsætningen er at blive blandt de mest betydningsfulde ejendomsinvesteringsselskaber i Norden i løbet af de nærmeste år.

Jesper Damborg mener, at de udenlandske investorer fra blandt andre Mellemøsten, Asien, Australien, USA og Canada er med til at gøre markedet endnu mere attraktivt.

»I Mellemøsten er der for eksempel nogle kæmpestore oliefonde, som tidligere har købt mange amerikanske obligationer. De søger nu mod ejendomme i Norden, og i Stockholm er der for eksempel mange mellemøstlige fonde, der har købt op,« siger han og henviser også til vores mere hjemlige fonde i form af pensionskasserne.

Hidtil holdt de sig altid til at placere pengene i aktier eller obligationer, men for en tre-fire år siden blev ejendomme et aktiv. Ifølge Jesper Damborg har mange pensionskasser et standardregelsæt om, at ti-15 procent skal gælde investeringer i ejendomme. Med hensyn til de udenlandske investeringer ser man nu de første prisfald på erhvervsejendomme i England, og det er med til at få mange til at kigge mod Norden, hvor man har sunde økonomier og attraktive ejendomsmarkeder.

Sverige i førertrøjen
Der er mange, der investerer i Tyskland i øjeblikket, og i særdeleshed Berlin, men det er ikke klogt, råder Jesper Damborg.

»Der er noget lemminge-effekt i Danmark, hvad det angår. Alle ser mod Berlin og Tyskland i disse dage, men i Sverige kan man købe store boligporteføljer til samme kvadratmeterpriser som i Tyskland. Forskellen er, at der er mangel på boliger i Sverige. Det er der ikke i Tyskland.«

Den administrerende direktør regner med, at de nordiske investeringer vil udvikle sig mest positivt de næste fem år.

»Sverige er det fjerde største investeringsmarked i Europa. Det skyldes blandt andet, at det er et transparent marked, som er meget gennemskueligt for udenlandske investorer,« siger han.

Det omvendte gør sig gældende i Danmark og Norge, som er mere lukkede markeder med lokale aktører.

Jesper Damborg fortæller, han kommer fra Aalborg, hvor der for eksempel er to-tre markante spillere, som styrer det hele, og det gør det næsten umuligt for udenlandske aktører at komme ind.

Ens strukturer
Property Group ser det som en anden stor fordel, at strukturerne ligner hinanden i Norden, når der skal investeres. Men der er ting, som adskiller landene. For eksempel har de store afstande i Sverige gjort retailejendomme til et investeringsmarked, som er meget populært.

»Sverige, Finland, Norge og Danmark har alle en meget stærk økonomi med en vækst, der ikke er prangende. Til gengæld er den meget stabil. Men man må ikke forvente et stort afkast, som man kunne for bare et års tid siden. Man skal være dygtig til at forvalte sine ejendomme. Det er dér, man skal hente sine penge.«

Hvis Jesper Damborg skulle ud og investere i ejendomme i dag, så ville han gøre det i Sverige, fordi det ifølge ham er her, det største afkast ligger.

Læs også