Udsigt til god julehandel

AKTIER Signalerne om en lovende julehandel i USA gjorde sit til at højne investorernes humør.

De første signaler fra julehandelen i USA skabte en form for forløsning på aktiemarkederne verden over, men kun for en stund, for mandag eftermiddag var de europæiske markeder så småt tilbage i defensiven, mens de asiatiske beholdt deres kursfremgang.

I torsdags fejrede amerikanerne Thanksgiving, og mange brugte helligdagen til at samle kræfter, inden det gik løs Black Friday, der traditionen tro er en af de allerstørste indkøbsdage i USA og dermed en vigtig indikator for omfanget af årets julehandel. Forud for fredagens indkøbstumult havde adskillige investorer skruet ned for forventningerne til årets julehandel i USA - ikke mindst på grund af svaghedstegnene i boligmarkedet, der sammen med de høje oliepriser har gjort indhug i mange husholdningers forbrugsevne.

Forbrugerne gik til sagen
Men de amerikanske forbrugere havde på ingen måde mistet hverken modet eller købelysten, for at dømme efter de første meldinger fra de store butikskæder er åbningen af julesalget gået over forventningerne. Lidt malurt i bægeret kan dog være, at en række butikskæder kørte kampagner med store rabatter, og det har måske fået nogle forbrugere til at samle en større del af deres indkøb på store shopping dag.

Stikprøver og undersøgelser tydede på, at 140 mio. amerikanere under en eller anden form havde været i gang med at købe julegaver, og så stopper det ikke en gang her. For mandag var nemlig første arbejdsdag efter den store shopping-weekend, hvilket betyder, at folk er tilbage ved computerne, og det giver ofte et omfattende køb af julegaver over internettet.

At den indledende julehandel i USA var større end ventet er et lovende tegn for aktiemarkederne over det meste af verden, fordi det kan være et vink om, at afmatningen i den amerikanske økonomi ikke er så voldsom som frygtet.

Den positive reaktion på børserne i Fjernøsten kom da også prompte natten til mandag, men for de japanske aktier blev de positive signaler fra den amerikanske julehandel kun en del af forklaringen på fremgangen. I Tokyo var dagens store samtaleemne en artikel i den japanske finansavis Nikkei Business Daily, der kunne rapportere, at kineserne måske pønsede på at investere mere massivt i japanske aktier. Angiveligt skulle regeringen i Beijing gå med tanker om at rekruttere eksperter i japanske aktier, og idéen er - gennem China Investment Corp - at kanalisere nogle af landets store reserver over i japanske aktier.

Spillelystne investorer
I Tokyo tog de spillelystne investorer antydningerne om en forestående indkøbsoffensiv fra Kina som udtryk for, at tiden var inde til at fylde nye aktier i porteføljerne, og sammen med de positive indikationer fra julehandelen i USA banede det vejen for mandagens højere slutniveau.

I Europa viste aktiemarkederne lovende takter først på mandagen, mens investorerne glædede sig over meldingerne fra den amerikanske detailsektor, men ud på eftermiddagen kom der en smule grus i maskineriet, hvilket viskede mange af formiddagens stigninger af tavlen.

Et af problembørnene var den britiske banksektor, hvor flere af de store navne satte sig i løbet af mandagen grundet skidt nyt vedrørende HSBC. Den britiske storbank fik nemlig hæftet en salgsanbefaling på sig af den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der endvidere lod investorerne forstå, at de let kunne risikere yderligere nedskrivninger i HSBC som følge af kreditkrisen.

Northern Rock i vælten
Salgsanbefalingen skabte en dårlig stemning omkring flere af bankerne på børsen i London, men der var bestemt også undtagelser - heriblandt Northern Rock, der ellers har gået så grueligt meget igennem. Men mandag gjorde aktien et lille comeback, og det kunne aktionærerne takke forlydender for. Rygterne ville vide, at Sir Richard Branson og hans Virgin-koncern var den foretrukne kandidat til at overtage Northern Rock - antydninger, der i løbet af mandagen næsten forvandlede den hårdtprøvede aktie til en Fugl Føniks.

Glæden hos EADS var stor mandag, og det samme var tilfældet i aktionærernes rækker, da moderselskabet for flyfabrikken Airbus solede sig i offentliggørelsen af en kæmpeordre fra Kina på intet mindre end 160 fly og en samlet værdi af 17 mia. dollars. Ordren kom endelig i hus under den franske præsident Nicolas Sarkozys besøg i Kina, og investorerne kvitterede for nyheden ved at sende EADS-aktien opad.

I New York åbnede børserne højere, men det udviklede sig ikke til den optur, som mange investorer havde håbet på efter fremlæggelsen af overraskende gode salgstal fra fredagens indledende julehandel. En stribe detailhandels-aktier vandt hurtigt højde, men markedet som helhed blev holdt i skak af fortsatte bekymringer over konsekvenserne af kreditkrisen.

Læs også