Svar udbedes: Ingen opfører sig godt nok, Göran Wilke

Du var med til at skabe grundlaget for Elsparefonden. Hvorfor? Jeg sad i 1990'erne i Energistyrelsen, og vi opfordrede elselskaberne til at hjælpe med at afvikle elvarmen og få dem over på den mere energirigtige fjernvarme. Det ville de ikke.

Ligefrem at jage kunder væk, det var for stærk kost. Så havde vi tre års krig i pressen, og resultatet blev, at Energisparefonden blev oprettet; den fik sin egen lov og kom på finansloven.

Når du ser tilbage på elforbruget de seneste 10 år, har det stort set ikke ændret sig. Er det tilfredsstillende?
Nej. Men energiforbruget ville have været 10 pct. højere uden Elsparefonden. I perioden har vi alle sammen fået fyldt hjemmet med forbrugerelektronik. Men alt det, vi har vundet de seneste 10 år i form af A-mærkede hvidevarer, cirkulationspumper og mindre forbrug af elvarme. har vi sat til igen på forbrugerelektronikken.

Hvad er jeres største fiasko?
Vi lavede en kampagne i 2002, som skulle få folk til at vælge fjernsyn med lavere standby-forbrug. Folk fik en elmåler og en cd, hvis de købte et fjernsyn med lavt forbrug. Men kampagnen havde ingen effekt. Der var ingen målbare resultatet overhovedet.

Har du selv et energiforbrugende apparat, som giver dig en lille smule dårlig samvittighed?
Jamen, jeg er ikke specielt hellig. Vi har en tørretumbler, men den er A-mærket. Der kommer nok et tidspunkt, hvor vi bliver nødt til at gå på kompromis med komforten, hvis vi vil reducere elforbruget yderligere. Men indtil videre er der så mange lavthængende frugter, som vi skal plukke først. Hvis vi skal klare klimakrisen, er den største dyd tilgivelse. Ingen opfører sig godt nok, så må vi tilgive og komme op på hesten igen og prøve. Det er vigtigt.

Læs også