Unge skal fristes af jord og beton

Mens unge står i kø for at blive f.eks. murere, er interessen for at blive struktør minimal.

Hvem vil være jord- og betonarbejder?

Ikke ret mange elever rækker i dag hånden i vejret, hvis de får netop det spørgsmål i folkeskolen. Heller ikke den officielle uddannelsestitel som struktør sælger billetter hos de unge i dag.

For at lave om på det, iværksætter fagforeningen 3F og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri efter nytår en kampagne, som med tv-spots og internet-reklamer skal fortælle de unge om livet som struktør.

»I struktørfaget har vi meget vanskeligt ved at rekruttere de unge. Faget har i dag lav prestige blandt de unge, og man forbinder ikke struktør-arbejdet med noget, som er særligt fantastisk,« siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Struktør-uddannelsen har eksisteret i 15 år, men jord- og betonarbejdsmarkedet er i høj grad fortsat præget af ufaglærte medarbejdere.

Kun 2 pct. uddannede
Branchen har i dag i alt ca. 20.000 medarbejdere i Danmark og tal fra Dansk Byggeri viser, at kun i alt 2 pct. af dem er uddannede struktører.

I aldersgruppen af 20-35-årige, som har haft mulighed for at tage struktøruddannelsen, er tallet dog oppe på 8 pct.

»Det viser, hvor svært det er at motivere medarbejderne til en uddannelse på dette område,« påpeger Louise Pihl, som samtidig undrer sig over den store søgning til murerfaget.

»Vi står i en situation, hvor der er mange unge på mureruddannelsen, men samtidig mangler de praktikpladser i bl.a. København. Derfor forsøger vi nu få de unge til at søge både mere fagligt bredt og geografisk bredt,« fortæller Louise Pihl.

Hun konstaterer samtidig, at struktøruddannelsen er lige så vanskelig at komme igennem, som det er at blive uddannet tømrer eller murer:

Et liv i pløret
»Det handler meget om billeder i de unges hoveder. Man har det billede af, at en jord- og betonarbejder er en, som står i gummistøvler i mudder til knæene, mens en tømrer er en, der laver lækre ting i træ. På virkelighedens arbejdsmarked er der ikke så stor forskel. Det er ikke mere hårdt at arbejde med jord og beton, end det er at gå rundt som tømrer og sætte gipsplader op i en hus,« siger Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Læs også