VW-patriark presset i korruptionssag

Bestyrelsesformand Ferdinand Pïech er nu for alvor under pres om sit kendskab til VW-skandalen.

Retsopgøret efter forrige års korruptionsskandale hos Volkswagen tog mandag en overraskende drejning, da VW's bestyrelsesformand, Ferdinand Pïech, for første gang kom under voldsomt pres i sagen om et årelangt system af korruption og firmabetalte sexrejser hos Europas største bilproducent.

Åbenbart havde Porsche-arvingen Pïech alligevel kendskab til ulovlighederne i den koncern, som den 70-årige i ni år var adm. direktør for.

Det var lidt af en bombe i retssagen mod VW's tidligere fællestillidsmand Klaus Volkert og tidligere personalemanager Klaus-Joachim Gebauer, da anklagemyndigheden mandag indkaldte tre vidner, som skal afhøres om Pïechs rolle i skandalen.

Pïech har hidtil nægtet ethvert kendskab til, at VW i årevis købte sig til velvilje hos koncernens magtfulde tillidsfolk. De opsigtsvækkende vidneafhøringer kan i sidste ende føre til en sigtelse af Pïech, netop som storaktionæren Porsche gør klar til at overtage aktiemajoriteten hos VW.

Landsretten i Braunschweig sagde da også ja til at afhøre VW's tidligere finansdirektør Bruno Adelt, Audis koncernchef Rupert Stadler samt en tidligere finansmanager hos VW som vidner.

Ifølge et tip fra en anonym kilde skal Adelt have spurgt daværende koncernchef Pïech om en suspekt regnskabspost, hvor Gebauer bogførte tillidsmændenes sexrejser og bordelbesøg. Pïech skal herpå have bedt sin daværende sekretariatsleder Stadler se på sagen, men statsadvokat Ralf Tacke sagde mandag, at det er uvist, hvad der kom ud af Stadlers kulegravning.

»Det ville jo være logisk, hvis Pïech blev informeret om resultatet af undersøgelsen,« sagde Tacke.

Pïech vidner i januar
Hvis påstanden holder vand, havde koncernchefen kendskab til de sorte kasser, og det store spørgsmål er så, om Pïech købte sig til velvilje hos Volkert og de andre tillidsmænd.

Hvis vidneafhøringen viser, at den nuværende bestyrelsesformand selv var involveret i skandalen, kan det gavne Volkert og Gebauer, der blandt andet er tiltalt for skyldnersvig, bedrageri og brud på den tyske tillidsmandslov.

Pïech, der er barnebarn af folkevognsboblens opfinder Ferdinand Porsche, ventes at tage plads i vidneskranken den 9. januar.

Læs også