Uro omkring Dong-salg

DONG Erstatningssager og turbulens kan barbere milliarder af Dongs værdi ved en kommende børsintroduktion. De Radikales energiordfører opfordrer finansministeren til at sikre finansiel rådgivning om salgstidspunktet til hele forligskredsen.

En erstatningssag i milliardklassen mod Dong og nedtur på aktiemarkedet har bidraget til at skabe så meget turbulens omkring den kommende børsnotering, at energiordførere i oppositionen nu skaber usikkerhed om, hvorvidt den kommende børsintroduktionen sker på det rette tidspunkt.

Den seneste virak får bl.a. De Radikales energiordfører, Johs. Poulsen, til at råbe vagt i gevær.

»Det er altid klogt at foretage løbende vurderinger af situationen. Det er ikke nogen lille ting, så det er vigtigt, at man vurderer, om det er det helt rigtige tidspunkt at foretage børsnoteringen set i lyset af, at der er aktuelle sager omkring Dong - særligt en eventuel erstatningssag til en værdi af fire-fem mia. kr.,« siger Johs. Poulsen.

Han efterlyser derfor, at energiordførerne også får adgang til finansiel rådgivning omkring introduktionen.

»Vi mener, at vi skulle rådgives om det,« siger han. Først og fremmest savner han rådgivning om, hvornår tidspunktet for salget er optimalt.

Bedst at vente?
Den væsentligste sag er anlagt af elkunder i Vestdanmark, som mener, at Dong skylder dem 4,4 mia. kr., fordi selskabet har taget overpris. Johs. Poulsen fremhæver, at det muligvis ville være bedst at vente med børsintroduktionen, til sagerne er afgjort.

»Der findes ikke 100 pct. svar, men der findes dygtige rådgivere, der ville kunne rådgive partierne om, hvorvidt der er anledning til at klappe hesten. Det ville måske være klogt at vurdere i fællesskab,« siger han.

Også SF giver udtryk for, at det kan være en god idé at udskyde børsintroduktionen yderligere.

»Det ville være dumt at sælge, hvis man ikke kan få en ordentlig pris. Vi har en aftale om, at vi mødes, inden man siger ”go” til salget for at vurdere, om det skal køre videre eller udsættes, og det er klart, at erstatningssagerne indgår,« siger SF's energiordfører, Anne Grethe Holmsgaard, til borsen.dk

Socialdemokraternes energiordfører, Kim Mortensen, mener på nuværende tidspunkt ikke, at forudsætningerne for køreplanen har ændret sig.

»Men hvis de gør, så mener jeg, at det ligger på finansministerens bord at indkalde forligskredsen,« siger han.

Det var i går eftermiddag ikke muligt at få en kommentar fra finansminister Lars Lykke Rasmussen (V).

Børsnoteringen skulle have været gennemført før jul, men er nu foreløbigt udsat til foråret 2008 på grund af valget.

Læs også