Tvivl om effekt af EU-støtte til svinebønder

Dansk landbrug fastslår, at den hjemlige svinesektor ikke har ønsket hjælp fra EU - men vil alligevel tage del i ny ordning med støttemillioner til eksport

EU's kommende hjælpepakke kan styrke de danske svineslagteriers afsætning på verdensmarkederne. Der er dog fortsat stor tvivl om effekten af forslaget fra den danske landbrugskommissær i Bruxelles, som i den sammenhæng møder hård kritik fra hjemlandet.

Kommissionen i Bruxelles har meddelt, at der torsdag lanceres en ny ordning med eksportstøtte til svinekød, der sendes ud af Europa. Det sker for at komme den trængte del af landbruget til undsætning.

Udgifterne til foder i svineproduktionen er tordnet i vejret samtidig med, at slagterierne ikke kan lade afregningspriserne følge med, da der er meget kød på markedet.

I sidste måned siden blev det ellers vedtaget at afsætte 300 mio. kr. til privat oplagring af 100.000 tons svinekød, som dermed trækkes ud af markedet frem til næste forår. Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel understreger, at det allerede har haft virkning, men bare ikke tilstrækkeligt. Derfor efterlever Kommissionen et stærkt ønske fra medlemslande som Frankrig og Polen om direkte støttekroner til eksport ud af EU.

Der blev gennem tre måneder af 2004 indført en lignende runde med eksportstøtte for da at sikre en højere afregningspris til landmændene. Som nu var argumentet bl.a., at en lav dollarkurs gør det svært for EU's svineslagterier at konkurrere med kolleger fra USA, Canada og Brasilien. De har på verdensmarkedet aktuelt stor fordel af den rekordlave dollarkurs.

Brancheorganisationen Danske Slagterier, som dækker de landmandsejede virksomheder Danish Crown og Tican, fastslår, at eksportstøtte vil have direkte betydning over for de hårdeste konkurrenter.

Danmark er førende i verden inden for eksport af svinekød. Der er dog fortsat stor tvivl om effekten, da Kommissionen endnu ikke har offentliggjort detaljer om støttepakken.

»Det er afgørende, hvilke produkter der bliver omfattet. Ud over Japan eksporterer EU primært til Rusland. Men det vil da også være interessant, om der kan komme øget gang i salget til Kina,« siger chefkonsulent Karsten Flemin, Danish Meat Association, som Danske Slagterier er en del af.

Han fortsætter: »Den private oplagring har haft en virkning, men hvad der vil ske med eksportstøtten er svært at fastslå på nuværende tidspunkt. Oplagringen betyder jo også, at der i foråret kommer ekstra kød ud på markedet.«

Karsten Flemin understreger, at den afgørende ændring af markedet kommer, når og hvis produktionen af svinekød i Europa falder. En del tyder på, at det især vil sker i de østlige lande - men i en vis udstrækning også i dele af det tidligere EU

Kommissionens plan om hjælp til svineindustrien lanceres samtidig med, at EU's eksportstøtte for landbruget generelt er skruet voldsomt ned - og faktisk fjernet for de fleste produkter. Desuden præsenterede kommissær Mariann Fischer Boel i sidste uge ambitiøse planer om en yderligere liberalisering af EU's udskældte landbrugsstøtte. De skal forhandles i 2008.

Dansk kritik


..

BRANCHENYT
Læs også