Oliepriser giver stort overskud

De høje oliepriser giver den russiske stat et solidt budgetoverskud for 2006, har finansminister Aleksej Kudrin meddelt. Hovedparten af indtægterne vil fortsat indgå i landets stabiliseringsfond.

Moskva Takket være de høje oliepriser udviser det russiske statsbudget for 2006 et overskud på omkring 1.000 mia. rubler - over 200 mia. kr., har finansminister Aleksej Kudrin meddelt ved indgangen til det ny år.

De mange penge vil som de seneste års enorme olieindtægter hovedsageligt indgå i den føderale stabiliseringsfond, der blev oprettet for at sikre en økonomisk reserve i tilfælde af et pludseligt fald i oliepriserne. Samtidig meddelte finansministeren, at årets inflation vil blive på 8 til 9 pct. og den økonomiske vækst på 5,8 pct. mod 6,4 pct. i 2005. Ifølge Aton, en af Ruslands førende investeringsbanker, vil statens stabiliseringsfond med en fortsat pris på 50 dollars pr. tønde olie være på 557 mia. dollars (3.400 mia. kr.) i 2015. Den russiske økonomi er lille i forhold til landet størrelse, og præsident Vladimir Putin har sat det som sit mål, at landets BNP skal være fordoblet i 2010, hvilket forekommer urealistisk. Ifølge Aton vil målet om en fordobling dog være nået senest i 2013...

BRANCHENYT
Læs også