Sygdom gavner svineeksport

Mund- og klovsygdom i Brasilien kan give ny vækst for dansk eksport af svinekød til Rusland. Handlen til det store østland kan dog blive kompliceret af trussel om en ny russisk kødkrig med EU.

Fortsatte problemer med husdyrsygdomme i Brasilien vil blive en stor gevinst for de danske svineslagterier og landmænd. Det kan nemlig uventet øge eksporten til Rusland.

Den danske eksport af svinekød til Rusland steg i 2006 til 2,2 mia. kr. mod 900 mio. kr. året før. Det skyldes især vanskeligheder for Brasilien, som de seneste år er blevet en førende eksportør af svinekød til netop det russiske marked. Brasilianerne kan levere billigt kød. I løbet af sidste år kom der dog en stribe restriktioner ind i eksporten fra det sydamerikanske land, hvor der i visse regioner er udbrud af mund- og klovsyge. I en prognose for 2007 har brancheorganisationen Danske Slagterier taget højde for, at eksporten til netop Rusland formentlig vil falde i år, da Brasilien vender tilbage. Men nye oplysninger fra russiske medier fastslår, at veterinærmyndighederne i Moskva overvejer at udvide importforbudet mod brasiliansk svine- og oksekød til at omfatte flere regioner og måske et totalt stop for Brasilien...

BRANCHENYT
Læs også