Vin-hjælp til blinde

Tjekkisk vinproducent mærker vinhøster anerkendelse for sin indsats for blinde.

PRAG En tjekkisk vinproducent går nye veje og vinder anerkendelse blandt sine blinde kunder.
Huset Galant fra Mikulov i Tjekkiet har udstyret etiketterne på sine vinflasker med punktskrift eller blindeskrift, såkaldt braille, opfundet af franskmanden Louis Braille.
»Ifølge tjekkisk lov skal man anføre så meget ligegyldig information på en vinetiket, og så tænkte vi: Hvorfor ikke tilføje noget information, der ville være en hjælp for blinde mennesker? Information i braille generer ikke seende mennesker på nogen måde, men det gør hele forskellen for et blindt menneske,« siger Galants direktør, Martin Marian, til Radio Prague.
Braille-alfabetet er internationalt udbredt og består af ophøjede punkter, der føles med fingerspidserne.
Initiativet har indbragt Galant flere priser, senest den såkaldte Bridges Award, der uddeles til personer eller virksomheder, som gør livet lidt lettere for handicappede medborgere.
Men kan de overhovedet lave vin i det notorisk øl-elskende Tjekkiet? Ja, det kan de faktisk godt. Fastlandsklimaet er favorabelt, og nogle af landets bedste vine kommer blandt andet fra Mikulov-distriktet. I hovedstaden, Prag, finder man da også adskillige deciderede vinstuer blandt alle værtshusene.SHAN
shan@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også