FDM: Minister hænger bilister ud

BILER Et indgreb fra skatteminister Kristian Jensen (V) overfor 120.000 bilister vækker harme i FDM og blandt bilister.

• Makværk!

FDM er på ingen måde imponeret over en ny mærkningsordning fra skatteminister Kristian Jensens (V), som udstiller titusindvis af ejere af privatbiler på gule plader.

»Det er noget uigennemtænkt makværk. Vores opfordring er, at ordningen afskaffes hurtigst muligt eller ændres, så det er erhvervsbilerne, der udstyres med mærkater,« siger Thomas Møller Thomsen, adm. direktør i FDM.

Foreningens harme skyldes en ny ordning, der sigter mod at få fat i de bilister, som ulovligt bruger firmabiler til privatkørsel. Alligevel er det de lovlydige bilister, som har betalt moms, registreringsafgift, ejerafgift og den særlige privatbenyttelsesafgift for private varebiler, der skal køre rundt med et klistermærke i bagruden med teksten ”Bilen må bruges privat”.

Dermed er skatteministeren med til at mistænkeliggøre lovlydige bilister, mener FDM. Et synspunkt Martin Mellerup fra Kjellerup i Midtjylland er enig i.

»Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal blandes ind i den her sag. Jeg har jo betalt, hvad jeg skal. Det må da være dem, der er i risikogruppen for at snyde med momsbetalingen, som skal stå for skud,« siger den utilfredse bilist.

Han har samtidig svært ved at se, hvordan mærkningen af de lovlydige bilister giver skattemyndighederne bedre kort på hånden for at komme misbruget med firmabiler til livs.

»Uanset, om jeg har sat klistermærket i eller ej, er myndighederne nødt til at checke bilen i registret, hvis de vil være 100 pct. sikre på, at man ikke kører ulovlig i en gulpladebil,« siger Martin Mellerup.

Skat forklarer, at målet med de nye mærkater er at undgå at genere lovlydige bilister mere end højst nødvendigt.

»Hvis vi laver kontrolaktioner, er der ingen grund til at komme efter dem, som har lovlige skilte i bagruden, der viser, at de har betalt, det de skal,« siger Steffen Normann Hansen, direktør i Skats Indsatsafdeling.

Han frygter ikke, at misbrug af det nye mærkat, som udleveres ved henvendelser til lokale skattecentre, vil undergrave ordningen.

I næste åndedrag erkender han, at det godt kan være, at man checker bilen alligevel - for at sikre sig, at alt nu også er i orden. Skat-direktøren afviser dog, at ordningen er spildte kræfter.

»Det synes jeg ikke. Vi checker ikke nødvendigvis alle. Men vi vil altid lave nogle stikprøvekontroller for at se, om vi har ramt rigtigt,« siger Steffen Normann Hansen.

Skatteminister Kristian Jensen er dog ikke mere fortrøstningsfuld omkring misbrug af ordningen, end at de nye regler indeholder bøder på 2.000 kr. til bilister, som ulovligt udstyrer deres firmabil med det nyt mærkat.

michael.stenvei@jp.dk

Nyt mærkat til gulpladebiler
?Private gulpladebiler skal have et skilt i bagruden: ”Bilen må bruges privat”.

?Det nye mærkat skal forhindre, at firmabiler ikke bruges til privatkørsel.

?Skat oplyser, at ordningen omfatter 120.000 private ejere af varebiler.

?Den nye mærkningsordning træder i kraft på søndag.

?Undlader man at køre med skiltet, udløser den en bøde på 800 kr.

?Misbruges skiltet i erhvervsbiler, koster det 2.000 kr. i bøde.

BRANCHENYT
Læs også