Bet til dansk medicinindustri

medicinDen danske medicin- og biotekindustri missede, hvad der skulle have været et flagskib i den danske forskningsklynge. Sekretariatet for en forskningspulje på 15 mia.kr. gik til Bruxelles.

Bruxelles

• Over en mio. kr. er spildt, og tabt er også ansigter og en masse ressourcer.

Den danske-svenske Øresundsregion har satset hårdt på at få lov at administrere en EU-pulje på omkring 15 mia. kr. til medicinsk forskning.

Men sekretariatet endte i Bruxelles.

»Vi har brugt mandskabstimer, holdt møder, mobiliseret forskere og virksomheder fra Danmark, Sverige, Finland og flere andre lande. Vi har også forsøgt at omgøre beslutningen, men EU-kommissionen stod fast, sekretariatet skal ligge i Bruxelles. Det er vi selvfølgelig kede af,« siger Stig Jørgensen, direktør i Medicon Valley Academy.

Profilering af industrien
Sekretariatet skal styre det såkaldte Innovative Medicines Initiative (IMI), en pulje penge, som skal gøre europæisk medicinforskning mere effektiv. At få sekretariatet til Øresundsregionen havde været en chance for den danske biotek- og medicinklynge Medicon Valley for at gøre sig internationalt bemærket og samtidig øge odd'sene for, at nogle af de 15 mia. kr. i forskningspenge gik til danske virksomheder og projekter.

Det havde tilsvarende været en stor fordel for Lægemiddelindustriforeningen, Lif, og en profilering af den danske medicinindustri.

Kan bruge netværket
Ideen med at gå efter sekretariatet var bl.a. at bøde for den fiasko, Danmark havde med EU's såkaldte sjette rammeprogram til forskning. Her lykkedes det stort set ikke danske forskere og virksomheder at få nogen penge.

»Jeg vil ikke kalde det et nederlag. Men vi har lagt mange kræfter i projektet, og Lif har ligesom den svenske brancheorganisation skudt omkring 400.000 kr. i satsningen. Men nu kan vi bruge det netværk, vi har skabt, på at gå efter selve puljen,« siger vicedirektør Jan Hylleberg fra Lægemiddelindustriforeningen.

lone.andersen@jp.dk

Mia. til forskning
• EU's rammeprogrammer er forskningsbudgetter for en årelang periode.

• I øjeblikket er der slået hul på det syvende rammeprogram, som rummer 5,6 mia. euro eller små 42 mia. kr. til hele sundhedsområdet i perioden frem til 2013.

• Det er herfra, midlerne til IMI hentes.

BRANCHENYT
Læs også