Kina-aktier vinder atter terræn

Trods enorme kurstab onsdag overtog investeringslyst torsdag igen på de kinesiske aktiemarkeder.

Hong Kong •Allerede dagen efter, at en tredobling af stempelafgiften satte de kinesiske aktier i frit fald, var investeringsiveren tilbage som den drivende kraft på landets rødglødende aktiemarked.

Torsdag morgen fortsatte aktierne onsdagens 6,5 pct. fald, og Shanghai-børsens førende Composite Index, der består af både A-aktier handlet i renminbi og B-aktier handlet i dollars, havde på sit laveste punkt tabt 4,8 pct. i forhold til dagen før.

Men derefter steg kurserne igen, og dagen sluttede ved en kursstigning på 1,4 pct., primært som følge af stigninger på banker og kapitalstærke selskaber som Sinopec, et af Kinas statsejede olieselskaber, hvis aktier steg med det daglige maksimum på 10 pct. Samme aktier steg i Hong Kong, hvor Hang Seng-indekset sluttede 1,7 pct. højere end dagen før.

Vilde svingninger
De vildt svingende kurser tyder dog på, at regeringen trods en tredobling af stempelafgiften fra 0,1 til 0,3 pct. ikke har knægtet forventningerne om fortsat stigende aktiekurser hos de mange private småinvestorer, der i de seneste måneder er hoppet med på Kinas vilde aktieridt.

Aktiemarkederne er firdoblet i værdi i de seneste to år, og kurserne er steget mere end 50 pct. siden nytår. Samtidig har aktieemissioner fra adskillige store statsejede firmaer øget interessen - og interessen ventes at fortsætte med flere planlagte børsnoteringer i år.

Kinas centralbank sagde onsdag i en rapport, at Beijing fortsat ønsker at udvikle landets aktiemarked på grundlag af store, hæderkronede statsselskaber. Investorerne tog det som et signal om en begrænset offentlig indgriben i aktiemarkedet og begyndte at købe aktier i netop disse selskaber.

Forventning om fald
De fleste aktieanalytikere mener dog stadig, at aktiemarkedet står foran en korrektion i den kommende tid.

En rundspørge blandt 23 aktiespecialister foretaget af nyhedsbureauet Reuters viste en forventning om et gennemsnitlig fald på 20 pct. i forhold til mandagens rekord, hvilket svarer til.

Et 20 pct. kursfald ville svare til niveauet i april, men ville stadig være en tredje-

del højere end ved årsskiftet.

Forventningen om et fald skyldes i nogen grad prisforskellen mellem forskellige typer aktier i selskaber, der er noteret på mere end én børs. Det er således næsten dobbelt så dyrt at købe en A-aktie i et selskab på Shanghais børs, end det er at købe en af selskabets såkaldte H-aktier, der handles i Hong Kong-dollars på børsen i Hong Kong, eller en B-aktie, der handles på børserne i Shanghai og Shenzhen i henholdsvis amerikanske dollars og Hong Kong-dollars. B-aktier kan købes af udlændinge og kinesere, mens A-aktier er primært forbeholdt kinesiske investorer. jes.randrup@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også