Aktierekord efter syv år

Standard & Poors indekset har endelig overgået rekorden fra den 24. marts 2000.

Washington

•Først syv år efter, at aktieboblen bristede med et brag, der sendte millioner af investorer ud på en panisk flugt, har den største del af det amerikanske aktiemarked kæmpet sig tilbage til at sætte rekord.

Efter tre års stagnation og fire års fremgang passerede Standard & Poors 500 indekset den rekord på 1527,46, der blev sat den 24. marts 2000.

Onsdagens slutkurs blev 1530,23, og torsdag tydede meget på, at dette niveau i det mindste på kort sigt kunne holdes.

Dow Jones indekset endte også med en rekord, som det har gjort snesevis af gange i de senere måneder. Dette indeks omfatter imidlertid kun 30 af de største selskaber, mens Standard & Poors med 500 af de mest handlede aktier betragtes som en mere pålidelig målestok for markedets tilstand.Bruges af de fleste
Det er S&P 500, som følges nøje af de professionelle investorer, og det er det indeks, der bruges som målestok for de fleste investeringsforeninger og aktiefonde, når de skal bedømme, hvor godt eller skidt de har klaret sig i forhold til gennemsnittet.

S&P 500 er ikke præget af de højteknologiske selskaber eller af internetfirmaer, men blev trukket med op under det kraftige opsving frem til 2000, da det viste sig, at udviklingen var for god til at være sand.

Efter at den it-boblen var bristet, blev aktierne trukket yderligere ned af terrorangrebene 11. september, der blev efterfulgte af skandalerne i firmaer som Enron og WorldCom, inden krigene i Afghanistan og Irak gav kurserne det sidste ubehagelige slag.Lang og vanskelig vej
Opsvinget begyndte først i løbet af 2003, og det har for alvor taget fart det seneste års tid. Aktierne har således haft en lang og vanskelig vej tilbage til det niveau, som blev nået for syv år siden.

Samtidig påpeger eksperter, at der måske ikke er tale om en virkelig rekord. Hvis man tager hensyn til prisstigningerne, skal Standard & Poors lægge yderligere 300 point til for at nå samme niveau som i marts 2000.

Skønt Dow Jones nu ligger 16 pct. over den tidligere rekord fra 2000, er det langt fra alle aktier, der er kommet til kræfter efter en stribe hårde slag. Nasdaq, der frem til 2000 blev betragtet som noget af et eventyr - skønt mange selskaber drevet med underskud blev solgt til astronomiske priser - ligger stadig 49 pct. under rekordniveauet.

Denne gang er det ikke overdrevne forventninger til internettets velsignelser eller til den teknologiske udvikling, der står bag kursstigningerne. De bygger på mere fundamentale faktorer.

Aktierne er blevet mere attraktive for investorer efter en række opkøb og fusioner. Et rekordlavt renteniveau, gør dem mere tiltrækkende end obligationer, og det internationale kapitalmarked er yderst likvidt.

Solid fremgang for den amerikanske økonomi har også skabt optimisme. Skønt denne fremgang nu er afdæmpet, har stærkere vækst i andre lande skabt grundlag for større overskud og dermed højere kurser.

Enkelte pessimister frygter, at rekorden hurtigt kan blive efterfulgt af en længere, smertefuld nedtur. De peger på, at aktierne er blevet kostbare, og at de fortsat er yderst sårbare over for en global afmatning eller pludselige politiske kriser.Optimismen blomstrer
Optimisterne afviser profetierne med henvisninger til, at situationen i dag er vidt forskellig fra den næsten hysteriske atmosfære, som aktiemarkedet var omgivet af frem til 2000.

Den gang investerede mange i forventning om, at nye internetselskaber hurtigt ville præsentere store overskud. De kom aldrig. Nu investeres der først, når resultaterne er lagt på bordet.

Skærpet kontrol skulle samtidig sikre mod en gentagelse af de store skandaler, hvor investorerne så milliardformuer forsvinde i den blå luft, når kreativ bogføring eller primitiv svindel blev afsløret.

Eksperter fremhæver også, at der vil være betydelig efterspørgsel efter aktier, så længe ingen kan se noget særligt attraktivt alternativ. Renteniveauet er fortsat lavt, og det amerikanske boligmarked er år fra at have overvundet sin nedtur.

Mark Coffelt, der er investeringschef i Empiric Funds, sammenfattede situationen over for Washington Post.

»Der er en vældig masse penge, som leder efter steder at blive investeret, og det sætter gang i hele processen. Der er i virkeligheden ikke noget alternativ.«

klaus.justsen@jp.dk

Der er en vældig masse penge, som leder efter steder at blive investeret, og det sætter gang i hele processen. Der er i virkeligheden ikke noget alternativ.
Mark Coffelt, investeringschef i Empiric Funds

BRANCHENYT
Læs også