Forløsning i Tokyo

AKTIER Torsdag var der blevet kortere mellem snapsene i det japanske aktiemarked.

• Det japanske aktiemarked tog revanche under torsdagens handel, da investorerne lod kinesiske aktier være kinesiske aktier, og ved lukketid var Nikkei-indekset steget 1,6 pct.

De asiatiske investorer har nok været en tand mere nervøse for revner i den kinesiske aktieboble end deres europæiske kollegaer, så onsdag var der langt mellem smilene på børsen i Tokyo, mens nedturen i Shanghai accelererede. De fleste frygtede, at kursfaldene i det kinesiske aktiemarked ville brede sig til de andre aktiemarkeder i Fjernøsten, hvilket de også gjorde i en vis udstrækning.

Men allerede sent onsdag stod det klart, at europæerne var modstandsdygtige over for den negative udvikling i Shanghai, og da amerikanerne kom banen, så det næsten ud til, at ingen i New York tillagde nedturen i det kinesiske marked større betydning. Netop det amerikanske aktiemarkeds evne til at stige på en dag, da børsen i Shanghai kørte sydover, skabte en slags forløsning på børsen i Tokyo torsdag.

Stigende interesse
Investorerne satsede på, at yderligere perforeringer i den kinesiske aktieboble ville blive et isoleret kinesisk problem, hvorefter aktørerne i Tokyo smøgede ærmerne op og begyndte at fylde nye aktier i porteføljerne.

Som torsdagens handel skred frem, kunne dealerne melde om stigende interesse fra udenlandske investorer, og det blev taget som et godt varsel. Det japanske aktiemarked er ikke steget så meget i 2007 som mange andre landes, og handlerne tror, at flere internationale investorer nu er på vej tilbage - lokket af, hvad der måske er undervurderede kurser.

Torsdagen havde dog sine solstrålehistorier, og én af de bedre var Komatsu, der kom i vælten efter offentliggørelsen af et notat fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der fastholdt sin købsanbefaling på producenten af entreprenørmaskiner. Analytikerne i det amerikanske finanshus tror nemlig, at der er mulighed for en kraftig stigning i det primære driftsresultat hos Komatsu. Vurderingen lyder på en fremgang i EBIT på helt op til 40 pct. i 1. kvartal af indeværende regnskabsår, hvilket i givet fald vil øge sandsynligheden for en opjustering af resultatprognosen.

De positive forventninger til udviklingen hos Komatsu bygger bl.a. på udsigten til en fortsat solid efterspørgsel efter entreprenørmaskiner især fra såkaldte emerging markets, primært på Kina samt Indien.Lovende takter
Det amerikanske aktiemarked, der aftenen forinden havde imponeret investorerne med sin immunitet over for nedturen i Shanghai, viste også torsdag lovende takter.

Uden på nogen måde at virke prangende lagde børserne i New York fra land med moderate plusser, og de svage positive takter kunne bl.a. tilskrives et godt nøgletal samt fortsat aktivitet inden for overtagelser og fusioner.

I midtvesten skruede indkøbscheferne op for optimismen, for i maj steg Chicago PMI til 61,7 fra 52,9 i april, mens analytikerne i gennemsnit havde forestillet sig en stigning til 54. Fremgangen i indekset var hovedsagelig båret af en gunstig udvikling i ordreindgangen samt øget beskæftigelse.

Nu kan Chicago-indkøbschefernes stemningsbarometer svinge, så flere af analytikerne tvivlede på, at torsdagens markante stigning i indekset afspejlede de faktiske forhold. Men tendensen var der, og indekset havde bidt sig solidt fast over det vigtige niveau på 50, der indikerer, at økonomien ekspanderer.

Glæden over stigningen i Chicago PMI tog brodden af et lidt skuffende BNP-tal, og efterfølgende var det stærke signal fra midtvesten med til at stække de amerikanske obligationer samtidig med, at det gav dollaren et løft.

Dagens overtagelsesnyhed i New York kom fra banksektoren, idet Wachovia Corp. vil erhverve A.G. Edwards for 6,8 mia. dollars, og traditionen tro var meldingen med til at skærpe investorernes appetit på andre aktier inden for sektoren.

Tiffany, der er verdensberømt for sine juveler i den tunge ende såvel pris- som vægtmæssigt, var torsdag klar med regnskab for 1. kvartal. Det viste en fremgang i overskuddet på 15 pct., og den pæne efterspørgsel efter de dyre sager blev tolket som en positiv indikation fra økonomien.

claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også