Købere splejser til dyre sommerhuse

De fortsat stigende priser på sommerhuse har sat en ny trend i gang: delehuse.

• De fortsat stigende priser på sommerhuse får stadig flere familier til at splejse om ferieidyller ved skov og strand. Ved at dele med andre, kan de bedre forsvare investeringer på typisk halvanden mio. kr. Samtidig er det i modsætning til 198o'erne blevet en trend, at familier og nære venner gør et sommerhus til et fælles samlingssted.

Det oplyser ejendomsmæglerkæden Home, der får bekræftende nik til budskabet fra Fritidshusejernes Landsforening.

Ifølge Home's informationschef, Niels Carstensen, kan mæglere i de større sommerhusområder melde om et stigende salg af delesommerhuse:

»Vi tolker det sådan, at fællesskabet med familien og venner igen har fået meget høj prioritet i modsætning til 1980erne. Og her er et sommerhus en ideel ramme.«

»Desuden er et fritidshus nu ikke længere så primitivt, at man kun bruger det om sommeren. Det er typisk i brug mange weekender året igennem, og derfor er udnyttelses-graden i dag væsentligt højere end tidligere. Desuden er der flere om at male træværk og i det hele taget sørge for vedligeholdelsen,« siger Niels Carstensen.

Priserne på sommerhuse synes at have snydt alle boligøkonomer, der i flere år har forudsagt prisfald. I stedet er priserne steget svagt. Ved udgangen af årets første kvartal var priserne ifølge landsgennemsnit to pct. højere end ved udgangen af 2006 og 12 pct. højere end for et år siden.

En af forklaringerne kan, ifølge cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp, være et stort udbud af helt nyopførte sommerhuse.

»Priserne på dem kan være med til at holde hele markedet oppe. Desuden har mange ejere af sommerhuse til salg tid og råd til at vente på de priser, som de forlanger,« siger Thomas Torp.

bo.joergensen@jp.dk

Gode råd
Ejendomsmægleres gode råd til købere, der vil gå sammen om et sommerhus:

? Kontakt en advokat. Få samejekontrakt.

?Aftalt nøjagtigt, hvad der skal ske, hvis én af parterne på et tidspunkt ønsker at sælge.

?Aftal, hvem der kan bruge huset hvornår.

?Aftal betingelser for eventuel udlejning.

?Aftal, hvem der står for vedligeholdelsen, og hvem der rydder op. Er det f.eks. ok er gøre det selv?

? Hvem skal erstatte ødelagte ting? Og skal erstatningen svare til nyværdien eller brugtværdien?

Vi tolker det sådan, at fællesskabet med familien og venner igen har fået meget høj prioritet i modsætning til 1980erne. Og her er et sommerhus en ideel ramme.
Niels Carstensen, informationschef, Home

BRANCHENYT
Læs også