Dow Jones sat til salg

Ejerne af mediekoncernen med Wall Street Journal bøjer sig for pres.

Dow Jones & Co. med den berømte erhvervsavis Wall Street Journal er blevet sat til salg blot fem uger efter, at ejerne afviste et rundhåndet tilbud fra mediebaronen Rupert Murdoch og hans gigantiske News Corporation.

Bancroft familien, der kontrollerer 64 pct. af de stemmeberettigede aktier, fastslog i første omgang, at man trods intern uenighed havde stemmer nok til at afvise alle andre aktionærer.

Efter flere ugers pres med voksende krav om, at man i det mindste accepterede invitationen til et møde med Murdoch, har familien imidlertid bøjet sig og overhørt protester fra medarbejderne, der frygter begrænsninger af den redaktionelle frihed.

I en erklæring hedder det, at Dow Jones bedre kan nå sine mål i samarbejde med en anden organisation inklusive News Corp. Det tilføjes, at man vil overveje strategiske alternativer, hvilket reelt betyder, at hele firmaet er sat til salg.

En talsmand for News Corp. udtrykte tilfredshed med de nye toner og tilføjede, at man glædede sig til møderne i den nærmeste fremtid.

Murdoch's tilbud lyder på fem mia. dollars, hvilket er langt over selskabets markedsværdi.

Efter at det overraskende tilbud blev kendt, steg Dow Jones' aktiekurs fra 36 til 59 dollars, mens Murdoch har fastholdt sit tilbud. Han har samtidig suppleret det med løfter om at indsætte et redaktionsudvalg, der skal garantere redaktionel uafhængighed.Uafhængighed vigtig
Bancroft-familien gør det i en erklæring klart, at den lægger stor vægt på, at Wall Street Journal føres videre, samt at den redaktionelle uafhængighed og journalistiske frihed sikres.

Samtidig antydes det, at familien vil overveje et lavere tilbud end Murdoch's fem mia. dollars, hvis det blot giver aktionærerne en rimelig gevinst.

Den australsk fødte mediebaron har bl.a. gennem tv-selskabet Fox og flere amerikanske dagblade forsøgt at fremme sin stærkt konservative dagsorden.

Flere analytikere påpeger, at det er en ulige kamp mellem News Corp og Dow Jones. Murdochs koncern med aviser og tv-stationer kloden rundt, har en markedsværdi omkring 70 mia. dollars.

Værdien af Dow Jones og Wall Street Journal blev anslået til godt tre mia. dollars, inden det store tilbud kom på bordet.klaus.justsen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også