Iværksættere under pres

Danmark nærmer sig amerikanske tilstande. Fogedsag på fogedsag dræner nyetablerede iværksætter-virksomheder.

Med en veludstyret pengetank og adgang til dyre advokater kan store danske virksomheder med held holde nyetablerede, potentielle konkurrenter ude af markedet.

Ved at anlægge fogedforbud efter retsplejelovens paragraffer kan de etablerede virksomheder forholdsvis let sørge for, at deres kommende konkurrenter hurtigt får pengepungen drænet og dermed risikerer lukning, før produktionen for alvor er kommet i gang:

»Det er forholdsvist nemt at få gennemført et fogedforbud mod en konkurrent. Hvis en etableret virksomhed ønsker det, så kan den kvæle en mindre konkurrent,« siger advokat Tom Bramminge Christensen, Ret&Råd i Odense.

Tyopisk plagiater
Et fogedforbud bliver typisk sat i værk, når en virksomhed føler sig udsat for ren plagiering og en overtrædelse af varemærkeloven og markedsføringsloven.

Gentagne fogedforbud er ved at nedlægge forretningen for en af Tom Bramminge Christensens klienter. Det drejer sig om virksomheden Absorb, som i de seneste år har lavet støjskærme. Men det gør Rockwool-selskabet RockDelta også, og med påstand om, at den lille fynske maskinfabriks produkter ligner RockDelta's for meget, er det indtil videre blevet til to fogedforbud.

AbSorbs ejer, Jes Bo Rennebod, mener, at RockDelta bruger sin pengekasse til at tryne opkomlingen, fordi RockDelta vil beholde markedet for sig selv.

Udmattelseskrig
»Det er en udmattelseskrig. For retssagerne tvinger mig til også at bruge advokater som hjælp. Det er dyrt, og på længere sigt kan jeg næppe blive ved at finansiere det,« siger Jes Bo Rennebold, som understreger, at han ikke har krænket et patent fra RockDelta.

RockDelta-direktør Thomas Kähler mener omvendt, at Absorb har plagieret RockDelta-produktet:

»Vi anlægger ikke sager for sjov. Det er meget omkostningskrævende, og for os er sagen også et spørgsmål om at overleve på markedet,« siger Thomas Kähler.

Han afviser, at RockDelta bruger sin position på markedet til at tryne en nyetableret konkurrent. Det foreløbige resultat af fogedretssagen mellem RockDelta a/s og AbSorb betyder, at det ikke længere er tilladt for AbSorb at fremstille eller sælge støjskærme, der er beklædt med rektangulære eller kvadratiske stålgitre.

Udpræget i USA
Fænomenet om at gennemføre et fogedforbud mod konkurrenter er velkendt i USA. Hverken i Dansk Iværksætterforening eller i Håndværksrådet kender man dog til, at fremgangsmåden også har fået vokseværk på dansk grund.

Men også virksomheden Intection/Bestnet i Kolding kæmper med at få gang i sin forretning. Virksomheden, som producerer et særligt net, der bruges til at holde myg væk i malaria-områder, er blevet mødt med fogedforbud og retssager.

Modstanden kommer fra virksomheden Vestergaard Frandsen, som er absolut markedsførende på området:

»På denne måde kan de store let tryne de mindre. I øjeblikket er der anlagt sager mod os fra Vestergaard Frandsens i fire lande. Det betyder, at vi lige nu har advokatomkostninger for en halv mio. kr. om måneden,« siger Trine Sig, Intection/Bestnet.

maria.dalhoff@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også