Rekordlav ledighed bekymrer

statistik Laveste ledighed siden 1974 - 3,7 pct. Regeringen bør fremskynde arbejdsmarkeds-reform, mener Cepos.

Med et kraftigt fald i april er ledigheden nu den laveste i 33 år, og tallene kom i går bag på både økonomer og forskere.

Efter en periode med en lille opbremsning faldt antallet af arbejdsløse i april med 3.900 personer, når det korrigeres for sæsonudsving i bl.a. byggesektoren. Dermed er 102.100 fuldtidsbeskæftigede uden job, svarende til 3,7 pct. af arbejdsstyrken.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, er ledigheden reelt faldet med 12.000 personer på bare fire måneder. Og det tal vil fortsætte med at falde de kommende måneder, forudser økonom i AE Frederik I. Pedersen.

Han mener, at tallet kunne have været endnu lavere end den nuværende 3,7 pct., fordi aktiveringen af ledige dagpengemodtagere siden nytår er faldet med næsten 6.000 personer.

Bekymrende udvikling
»Det er bekymrende, at aktiveringen af dagpengemodtagere er styrtdykket,« siger Frederik I. Pedersen.

»Når aktiveringen falder, går de ud over de ledige. De får nemlig ikke den opkvalificering eller det skub, som de har behov for. Samfundet risikerer at tabe et stort potentiale på arbejdsmarkedet,« siger Frederik I. Pedersen.

Det kraftige fald vækker stor bekymring hos bl.a. den liberal tænketank Cepos:

»Vi ved, at beskæftigelsen skal øges med 100.000 personer, for at samfundet kan oppebære den økonomiske vækst de næste fem år«, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

»Det kraftige fald i ledigheden betyder, at regeringen nu må fremrykke tidspunktet for reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft. Det kan f.eks. være en nedsættelse af dagpengeperioden, øget arbejdstid og en lettelse af marginalskatten på arbejde,« siger Mads Lundby Hansen.

»Det krav støttes af erhvervsorganisationen HTS.

»Til trods for, at Danmark befinder sig på toppen af en højkonjunktur, er der fortsat betydelig forskel på ledigheden fra egen til egn. Hvis ledigheden i hele landet var lige så lav som den er i Nordsjælland, Østsjælland og Vestjylland, vil der være 35.000 færre ledige, « siger afdelingschef Lars Storr-Hansen, HTS.

Han peger på en undersøgelse, der viser, at 31 pct. af servicevirksomhederne og 21 pct. af transportvirksomhederne venter stigende beskæftigelse de kommende tre måneder. Dansk Erhverv mener, at alarmklokkerne for en overophedning af samfundsøkonomien kan slukkes.

»De sidste tre måneder er ledigheden blot faldet med 4.400 fuldtidsbeskæftigede. Det tyder på, at bunden nu er nået for ledighed,« lyder det fra organisationens cheføkonom Jens Brendstrup.

bo.joergensen@jp.dkBRANCHENYT
Læs også