Tv-overvågning griber om sig

Det bliver nu tilladt for virksomheder at tv-overvåge deres facader og indgange. Banker forudser færre røverier.

Nu er det slut med at færdes på danske gader uden at blive filmet af private firmaers tv-kameraer. Det er konsekvensen af den nye lov om tv-overvågning, som blev vedtaget i går.

Dermed får pengeinstitutter, spillekasinoer, hotel- og restaurationsvirksomheder samt butikscentre og butikker mulighed for at foretage tv-overvågning med billedoptagelse af egne indgange og facader.

Især hos bankerne, der fortsat må døje med omkring 70 bankrøverier om året, mødes den nye lov positivt.

Kontorchef Niels Crone Lyngkjær i bankernes brancheorganisation, Finansrådet, siger:

»Dette giver os adgang til at optage røverne i deres eget omklædningsrum. Det vil sige lige før, de går ind i banken.«

Færre røverier
Niels Crone Lyngkjær forudser, at det generelt faldende antal røverier i Danmark yderligere vil rykke et hak ned, i takt med at bankerne får monteret nye og forbedrede kameraer, hvilket vil ske i stor stil i de kommende måneder:

»Dermed ikke sagt, at alle 2.000 filialer i Danmark fra dag et vil indføre mere overvågning, men der vil komme nyt udstyr, og især udstyr ved pengeautomater vil blive justeret, så det kan dække en større vinkel.«

Det bekræftes af Danmarks største bank, Danske Bank, hvor man, så snart loven træder i kraft, vil opjustere overvågningen af 60-70 filialer, forklarer Kaj Larssen, arbejdsmiljøchef i Danske Bank.

»Der vil ske en løbende implementering, hvor vi vil begynde med at graduere op de steder, som er mest udsat.«

Kaj Larssen er meget positiv over for lovforslaget. Håbet er, at det vil mindske antallet af medarbejdere, som bliver psykisk hårdt ramt af at være udsat for et røveri.

»Vi har rigtig mange medarbejdere, der har livsvarige traumer efter at have stået over for en person med en pistol. Det her håber vi får en præventiv virkning, så det bliver oplevet som for risikabelt at røve penge i banken, og skulle det ske alligevel, så kan vi hjælpe politiet så meget som muligt.«

Detailhandelen med
Kameraerne bliver meget udbredte, for detailhandelen vil også bruge dem, forklarer Charlotte Vester fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

»En bred vifte af medlemmer vil benytte sig af dem som den døgnåbne tank eller 7-Eleven samt guldsmede og urmagere.«

Men er det ikke et indgreb i den enkeltes privatsfære?

»Det er jo ikke sådan, at hele Strøget bliver plastret til med kameraer, men for et lille indgreb i privatsfæren får vi mulighed for at forebygge røverier og redder dermed nogle medarbejdere for at blive udsat for et røveri.«

Datatilsynet får til opgave at inspicere i forhold til privates behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning.

peter.nyholm@jp.dk


BRANCHENYT
Læs også