Til kamp mod it-forurening

miljø Som en af de første regeringer i verden vil den danske nu gribe ind mod den voksende miljøforurening fra it-sektoren. Ifølge en ny analyse fra Gartner Group forurener it lige så meget som flytrafikken.

Når computeren tændes, begynder en kædereaktion af energispild, som betyder, at it-branchen i dag forurener lige så meget som flytrafikken. Den forurening vil regeringen nu have reduceret.

Ifølge analysevirksomheden Gartner Group står it-branchen for 2 pct. af verdens CO -2 -udledning - svarende til CO -2 -udledningen fra flytrafikken.

»Det er indiskutabelt, at vi er nødt til at gøre noget, og ansvaret er mit,« fastslår videnskabsminister Helge Sander (V).

Det offentlige og erhvervslivet kan tabe milliarder i form af mistede besparelser og udgifter til CO -2 -kvoter, hvis energispildet fra it ikke nedbringes.

Ideer til handlingsplan
En handlingsplan for grøn it kan bl.a. indeholde krav til underleverandører, systemer til at måle og analysere it-udstyrets energiforbrug og smarte software-løsninger, som automatisk slukker for computere og servere, hvis de ikke bruges. Som første skridt vil ministeren bede det såkaldte IKT-råd, som regeringen har nedsat for at rådgive om it, kommunikation og teknologi, om at komme med input til en handlingsplan, når rådet mødes om to uger.

»CO -2 -udledningen fra it-branchen er ikke et problem, som kan løses i løbet af få dage. Jeg tror, at der vil blive tale om en proces, men i IKT-rådet sidder ud over mig 15 IKT-kyndige personer, som komme med gode råd til, hvordan vi angriber problemet,« siger Helge Sander.

Initiativet bliver hilst velkommen af foreningen IT-Branchen.

»Problemet er alvorligt. Det er en god idé med en handlingsplan,« siger Jakob Lyngsø, direktør for IT-Branchen.

»Men det nytter ikke noget, at vi kæmper denne kamp alene. Jeg mener, at Danmark skal gå foran med en strategi og så efterfølgende forsøge at få solgt modellen ind til EU,« siger han.

Ifølge Gartner Group er den første forudsætning for at kunne nedbringe CO -2 -udslippet fra det elektroniske isenkram, at man laver en grøn it-politik.

»Vi forventer, at halvdelen af alle store og mellemstore vesteuropæiske it-afdelinger vil udarbejde en grøn strategi inden udgangen af 2008,« siger Simon Mingay, viceresearchdirektør hos Gartner Group.

I Videnskabsministeriet har man endnu ikke selv udarbejdet en grøn it-strategi, erkender Helge Sander.

»Vi har endnu ikke udarbejdet en sammenhængende plan, men udelukkende på enkelte områder kigget på CO -2 -forureningen fra it. Mit politiske budskab er, at vi ikke må læne os tilbage, men vi er nødt til at handle. Det kan både give store miljømæssige fordele og samtidig betyde store økonomiske besparelser, fordi strømforbruget vil falde,« siger videnskabsministeren.

Ifølge Gartner Group vil presset i de kommende år øges på de virksomheder og organisationer, der ikke målrettet arbejder for at reducere it-udstyrets miljøforurening.

»Kravet om, at it-organisationer bliver mere miljøvenlige, vil øges. Og der er masser at gøre. Der er mange lavthængende frugter, som kan plukkes og give betydelige reduktioner af CO -2 -- udslippet fra it-branchen,« mener Simon Mingay, viceforskningschef hos GartnerGroup.

max.stougaard@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også