Stærke tal fra USA

NØGLETAL Fredagens amerikanske nøgletal tegnede et billede af en økonomi i bedring.

Fredag formiddag holdt investorer verden over vejret, mens de ventede på offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport for maj, hvis indhold måske kunne rense luften for den sidste usikkerhed vedrørende renteudviklingen i USA.

Set over en bred kam var jobrapporten uden de helt stor overraskelser, men den bekræftede analytikernes formodninger om, at den amerikanske økonomi er kommet i bedre form.

Efter et noget tamt første kvartal i indeværende år ser det ud til, at den amerikanske økonomi stille og roligt er ved at genvinde nogle af de tabte omdrejninger, og analytikerne regner med, at de positive tendenser forstærkes i løbet af efteråret.

Det betyder, at investorerne sikkert bliver nødt til at vinke farvel til en pengepolitisk lempelse fra centralbanken i Washington - en formodning, der blev underbygget af fredagens jobrapport.

I maj blev der skabt 157.000 nye arbejdspladser uden for landbruget i USA mod 80.000 måneden forinden, hvilket var 25.000 flere, end analytikerne i gennemsnit havde forestillet sig. Af større betydning for investorernes bedømmelse af jobrapporten var måske arbejdsløsheden, der i maj blev opgjort til 4,5 pct. - uændret i forhold til april, og nøjagtig som markedsdeltagerne havde regnet med.

De gennemsnitlige timelønninger i USA steg 0,3 pct. i maj, hvilket ligeledes lå på linje med analytikernes estimater, så bortset fra den pæne jobskabelse uden for landbruget var rapporten nogenlunde som forudset.

Det afspejlede sig da også i den efterfølgende reaktion i de finansielle markeder, hvor dollaren for en kort bemærkning vandt styrke over for euroen, mens de amerikanske aktiefutures begyndte at stige, samtidig med at obligationerne i USA viste svaghedstegn.

Signalet fra de stigende aktiefutures viste sig at holde stik, for umiddelbart efter åbningen i det amerikanske aktiemarked fredag eftermiddag fandt de ledende indeks hurtigt ind i det opadgående spor godt hjulpet af fremgangen i beskæftigelsen og et godt regnskab fra Dell.

Sent torsdag havde computerproducenten Dell fremlagt regnskabsmeddelelse for de første tre måneder af 2007, og her var det blevet til et nettooverskud på 759 mio. dollars mod 762 mio. dollars i samme periode året forinden. Trods den beskedne tilbagegang i resultatet var analytikerne ikke i tvivl om, at indholdet var noget bedre end ventet, og rapporten fik da også rosende ord med på vejen fra flere finanshuse.Dell vil fyrer 8.000
I forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsmeddelelsen oplyste Dell, at man har planer om at reducere medarbejderstaben med 10 pct. eller godt 8.000 fastansatte. Et overraskende godt resultat kombineret med omkostningsreduktioner lokkede snart investorerne til fadet, og fredag sidst på eftermiddagen var Dell-aktien steget solidt.

Jobrapporten og regnskabet fra Dell slog de positive takter an ved åbningen i New York, men snart fik de følge af endnu et par overraskende stærke nøgletal fra USA, hvorefter det tyndede yderligere ud i pessimisternes rækker.

Først kunne de væksthungrende investorer hygge sig med forbrugertilliden fra University of Michigan, der landede på et højere niveau, end analytikerne havde turdet håbe på, og derefter leverede ISM-indekset dagens største overraskelse.

ISM-indekset for fremstillingsindustrien, der lodder stemningen blandt indkøbscheferne i sektoren, steg i maj til 55 fra 54,7 måneden før - ikke nogen stor fremgang, men en markant afvigelse fra analytikernes forventninger om et fald.

I aktiemarkedet var glæden over det stigende ISM-indeks udtalt, fordi det understøttede signalerne fra Chicago PMI og dermed gjorde investorerne stærke i troen på, at den amerikanske økonomi er på vej op i gear til gavn for indtjeningen i en stribe virksomheder.

Rentemæssigt forstærkede nøgletallene blot antagelsen om, at den ellers så længe ventede rentesænkning i USA nu var lagt på hylden, og at satserne ville forblive uændrede i en længere periode end først antaget.

Den tilsyneladende skrinlægning af en pengepolitisk lempelse i USA kom den amerikanske valuta til gode, og kort efter fremlæggelsen af ISM-indekset havde kursen på dollars svunget sig op i underkanten af 556,00 kr. claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også