Kritisk mangel på viden om medicin

Der er alt for lidt viden om, hvad ny medicin betyder for samfundsøkonomien. EU-landene må tage affære, mener chefen for EU's godkendelsesmyndighed.

Bruxelles

Der er en alvorlig mangel på viden om, hvad nye lægemidler egentlig er værd for samfundet.

Uden nye regler og initiativer fra EU-landenes regeringer ved de reelt ikke, om de får noget for de enorme sundhedsudgifter til ny medicin.

Dette opråb kommer fra en af de mest magtfulde personer i det europæiske sundhedsvæsen, direktør Thomas Lönngren fra EMEA, som er EU's centrale myndighed for godkendelse af nye lægemidler.

»Med 25-30 pct. af den medicin, vi godkender i EMEA, kan vi se, hvilken værdi medicinen har for samfundsøkonomien. Men hvad resten angår, altså omkring 70 pct., ved vi ikke, om lægemidlet faktisk giver værdi for pengene,« siger Thomas Lönngren.

Han har netop deltaget i årsmødet for den europæiske medicinindustri og benyttede der lejligheden til at lufte sin frustration.

Reelt er det ikke hans bord. EMEA skal alene kigge på, om et nyt lægemiddel er bedre end dem, der allerede er på markedet, og om det er sikkert at bruge for patienterne.

Men at lave en langsigtet vurdering er meget vanskeligt, for der er alt for få data, når EMEA skal tage stilling til en ansøgning om godkendelse.

»På det tidspunkt er lægemidlet blevet testet af måske 2.000-3.000 nøje udvalgte mennesker, som ikke tager anden medicin, og som ikke fejler andet. Men når det er kommet ud på markedet, går der to-tre-fire år, før vi ved, hvad der sker, når almindelige mennesker begynder at tage det. Og det kan være mennesker, som tager anden medicin, som lever usundt, som fejler noget indimellem,« siger Thomas Lönngren.

Dermed ved samfundet ikke, om det kan svare sig at give offentlige tilskud til en ny dyr medicin, da det først er efter et par år, at lægemidlets sande effekt kan måles.

»Det er vigtigt, at regeringerne forstår problemet og gør noget ved det,« siger han.

Også medicinindustrien ser meget gerne, at der kommer en mere systematisk analyse af, hvad medicin er værd. I EU-regi har man nedsat en form for arbejdsgruppe, High Pharmaceutical Forum, som kigger på bl.a. en ensretning af samfundsøkonomiske analyser af lægemidler. Men det er uvist, hvornår gruppen nærmer sig et konkret udspil.

lone.andersen@jp.dk

..

BRANCHENYT
Læs også