Flere får skattesmæk

Danske investeringsforeninger har udbetalt rekordhøje udbytter til medlemmerne i år. Men for mange er det ikke nogen større glæde. De får en skatteregning, advarer Morningstar.

»Branchen fortæller stolt om de høje udbytter, som er gode for dem, som har nået et punkt i livet, hvor de årlige udbytter bruges til at forsøde tilværelsen med god vin, rejser eller andet forbrug og nogle har det måske fast indregnet i husholdningsbudgettet. Men for de investorer, som først har brug for at realisere gevinsterne en gang ud i fremtiden, kan løbende høje udbytter være en streg i regningen,« siger chefanalytiker Karsten Henriksen fra Morningstar, som følger investeringsforeningerne tæt.

Når der ikke er grund til ren lykke skyldes det, at der skal betales skat af udbyttet. Samtidig skal der betales kurtage, når pengene skal reinvesteres. Og for det tredje koster det brug af kostbar fritid.

Morningstar anbefaler danskere med beviser i udbyttebetalende afdelinger at benytte udbyttet til at købe op i de fonde og brancher, hvor man har for få penge investeret.

»På den måde sparer man omkostninger ved salg i de øvrige fonde og man får alligevel reetableret balancen i den samlede portefølje,« siger Karsten Henriksen og peger på, at et højt udbytte ikke er ensbetydende med, at fonden har været særligt god til at tjene penge.

Det er det samlede afkast af både udbytter og kursstigninger, der tæller.

lene.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også