30 minutters motion dagligt - i arbejdstiden

MOTION Det er de små kneb, der gælder, hvis landets mange skrivebords-bundne medarbejdere vil holde vægten. Gå rundt i lokalet, når du taler i telefon eller lav tre sprællemænd, når du møder en grøn plante på gangen, lyder rådet.

Gå hen til din kollega med en besked frem for at sende en e-mail. Og tal eksempelvis i telefon stående eller gående på kontoret.

Det behøver ikke være besværligt at få 30 minutters daglig motion. Heller ikke selv om man arbejder ved en computer i mindst otte timer om dagen. Små justeringer i arbejdsdagen kan gøre underværker, hvis man gerne vil holde vægten, men ikke kan afsætte tid til de tilrådede 30 minutters motion om dagen.

»Det handler om at indrette sine arbejdsmetoder. Selv om man har kontorarbejde, kan man sagtens indrette det motionsvenligt. Kun fantasien sætter begrænsninger for, hvordan man i timerne på jobbet også kan få motion,« siger Bo Isaksen, som er afdelingsleder i Dansk Firmaidrætsforbund, der bl.a. arbejder for at bringe motion og sundhed ud på de danske arbejdspladser.

Omvej til kantinen


Man kan eksempelvis gå en omvej til kantinen, når man skal til frokost, forklarer han. Man kan også nøjes med at tage et enkelt glas vand med hen til computeren frem for en hel flaske. Derved tvinger man sig selv til at gå oftere hen til vandhanen.

Eller man kan gå mere systematisk til værks:

»Lav en fælles vejning på en stor bilvægt og prøv, om hele gruppen på tre måneder kan tabe xx antal kg. Gør kilo til kroner og arranger en aktivitetsdag for hele personalet for pengene. Der er mange muligheder, men det afhænger selvfølgelig også af den lokale virksomhedskultur,« siger Bo Isaksen, som i sit job har været med til at lave den moderne version af det hedengangne radioprogram ”Pausegymnastik”. Med en cd, som kører i syv minutter, kan medarbejdere få en omgang med lette øvelser uden forudgående omklædning midt i arbejdstiden. Og den mulighed benytter et stigende antal arbejdspladser sig af, fortæller han.

Færre sygedage


»Medarbejderne får rørt sig midt i arbejdet. Det giver et godt grin og en masse velvære. Sygefraværet daler på mange af de virksomheder, der har indført en frivillig, daglig pausegymnastik,« siger Bo Isaksen, som anerkender, at de små motionsgenveje i arbejdstiden ikke kan bruges på alle arbejdspladser. Det er næppe hensigtsmæssigt at lave fem sprællemænd, hver gang man rejser sig op fra sit skrivebord i bankfilialen eller fra skrivebordet i den kommunale borgerbutik.

»Men den lokale virksomhedskultur har stor betydning. Nogle arbejdsgivere og kolleger vil sikkert mene, at det hele lyder noget pjattet. Andre vil synes, at det er helt fint,« siger Bo Isaksen.

Men er man i grunden ikke kommet på arbejde for at bestille noget frem for at lave tre englehop hver gang, man møder en kollega ved printeren?

»Det spørgsmål er så let at modargumentere. Vi ved alle godt, at man ikke er 100 pct. effektiv i samtlige otte arbejdstimer. Det kan ikke lade sig gøre at være koncentreret så længe. Der er jo ligeledes en årsag til, at skoleelevernes ”timer” kun er på 45 minutter. Og så kan arbejdsgiverne jo sidestille det med, at det er acceptabelt, at rygere tager en rygepause i arbejdstiden. Det tager ca. syv minutter at ryge en cigaret. Den tid kan i stedet passende bruges på lidt let motion,« konstaterer Bo Isaksen, Dansk Firmaidrætsforbund.

Mere sundhed


Ifølge en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation i vinteren 2006 satser stadig flere virksomheder på sundhed.

Mere end to ud af tre virksomheder har tilbud, regler eller ordninger, der har til formål at forbedre sundheden på jobbet.

Fra 2003 til 2005 er andelen af virksomheder med kostordninger steget fra 37 til 52 pct. og andelen af virksomheder med motions- eller idrætstilbud steg fra 40 til 50 pct.

maria.dalhoff@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også