Unge siger op - ældre siger ned

Generationerne er nu vildt uenige om, hvad vej boligpriserne vil gå, afslører nyt indeks for danskernes tillid til boligmarkedet.

Mange unge under 40 år synes kender kun én vej for boligpriserne: Fortsat op - op.

Mere besindige ældre har stadig minder om dårligere tider gemt i baghovet.

For dem går boligpriserne nu den stik modsatte vej: Ned - ned.

Den turbulente udvikling på boligmarkedet, og mange og vidt forskellige profetier om, hvordan boligpriserne vil udvikle sig, har for alvor skilt generationerne.

Det viser en undersøgelse af, hvordan det i øjeblikket står til med danskernes tiltro til huspriserne.

Undersøgelsen, der er foretaget af Nykredit blandt 1.500 tilfældigt udvalgte, viser, at ikke færre end 31 pct. af danskerne under 40 år tror, at boligpriserne vil blive på deres nuværende niveau i endnu en rum tid.

36 pct. af de unge tror tilmed, at priserne vil fortsætte opad.

Ældre tror på dyk
Omvendt er 41 pct. af de ældre over 40 nu overbeviste om, at priserne vil dykke, mens 37 pct. i den aldersgruppe mener, at de vil blive på samme niveau, som de er i dag.

»De fleste unge i den købedygtige alder kan stort set ikke huske andet end stigende boligpriser,« siger chefanalytiker i Nykredit, Thomas Kyhl.

»Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at de fortsat tror på stigninger i et samfund, der stadig er præget af højkunkturer.

Omvendt kan mange ældre stadig huske det store boligkollaps i midten af 1980erne, og er måske derfor mere skeptiske end de unge,« siger Thomas Kyhl.

Flest tror på fald
Men da der er flest boligkøbere i gruppen over 40 år er det generelle billede nu, at den overvejende del af danskerne forudser et fald på boligmarkedet. Men kun meget få forudser dog et direkte priskollaps.

Det er især i og omkring de største byer, at tilliden til fortsatte priser er lav. Årsagen er, ifølge Thomas Kyhl, at det er her, at prisjusteringerne de seneste måneder har været mest markante.

Meningen med Nykredits indeks for huspristillid er at give et øjebliksbillede på danskernes forventninger til boligmarkedet.

bo.joergensen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også