Kjeld Kirk fik LEGO

Det har stået skrevet længe, at Kjeld Kirk Kristiansen skulle overtage ledelsen og driften af LEGO- virksomheden. Derfor er spaltningen af familiens formue en naturlig fuldbyrdelse.

Kjeld Kirk Kristiansen var kun 25 år, da han fik den første direktørpost i LEGO i Schweiz i 1973. Derfor har det stået klart for familien længe, at han havde interessen for virksomheden og dermed også pligten.

»Det er Kirk Kristiansen-grenen af familien, som har været aktiv i LEGO-koncernen i mange år. Derfor er det naturligt, at man nu lægger alt, hvad der har med LEGO at gøre over til den side af familien,« siger Jesper Ovesen.

Han er adm. direktør i familiens pengetank, Kirkbi, som nu skal deles i to, én til Kirk Johansen-familien, dvs. Kjeld Kirk Kristiansens søster, Gunhild Kirk Johansen og hendes tre børn. Den anden del går til Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn.

Også deres fælles pengetank i Schweiz, Kirkbi AG, skal deles.

Jesper Ovesen kalder spaltningen af Kirkbi-selskaberne for fuldbyrdelsen af et generationsskifte, som har stået på længe.

»Kjeld Kirk Kristiansen købte i 2000 Kirk Johansen grenen af familien ud af LEGO. I april i år trådte Gunhild Kirk Johansens mand, Mogens Johansen, ud af LEGO-bestyrelsen og blev erstattet af Kjeld Kirk Kristiansens søn, Thomas Kirk Kristiansen. Nu fuldender vi så generationsskiftet med denne spaltning, hvor også rettighederne til varemærket kommer over i Kirk Kristiansen-delen af familien,« siger Jesper Ovesen.

Han afviser samtidig, at der er nogen planer om, at Kjeld Kirk Kristiansen i forbindelse med spaltningen træder ud af LEGO's bestyrelse og overlader det til sønnen.

»Nej, det er der ingen planer om.«

Da Gunhild Kirk Johansen i 2000 blev købt ud af LEGO, var det for et kontant beløb. Nu får hun og hendes børn altså værdipapirer. Jesper Ovesen understreger, at alt sker i fred og fordragelighed og er blevet drøftet løbende ved de tre-fire årlige familieråd, der holdes med deltagelse af de to grene.

Tre fonde
Desuden vil de alle stadig deltage i arbejdet med de tre fonde i LEGO-regi, nemlig Ole Kirks Fond, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond og LEGO-fonden. Alle tre skal arbejde for at understøtte LEGO og desuden give penge til almennyttige formål. Fondene vil dermed snart være Kirk Johansen-grenens eneste bånd til LEGO.

BRANCHENYT
Læs også