Fra simpel klods til indviklede ejerforhold

Advokater er ved at lægge sidste hånd på på det arbejde, der skal manifestere Kjeld Kirk Kristiansens rolle i ejerskabet i forhold til søsteren Gunhild. Det har taget advokaterne 10 år at nå så vidt.

Mens legen med de originale LEGO-klodser er noget af det mest enkle, der findes, har de tykke manualer til de store Bionicle-modeller spoleret mange juleaftener, når fædrene har konstateret, at det populære legetøj ikke er, hvad det har været.

Men forvirringen stopper ikke her.

Ejerforholdene var også ganske enkle og overskuelige, da Ole Kirk Christiansen grundlagde LEGO i begyndelsen af 1930'erne. I dag ville han imidlertid næppe selv kunne gennemskue de indviklede selskabsstrukturer, som hans børn og børnebørn har opbygget omkring det verdenskendte legetøj fra Billund.

Eksempelvis er et generationsskifte i ejerkredsen ikke noget, der bliver overstået fra den ene dag til den anden. I princippet har LEGOs advokater arbejdet med flytte værdier mellem generationerne, siden det stod klart, at Kjeld Kirk Kristiansen ville føre selskabet videre i tredje generation.

Lige nu arbejder et hold advokater således på 10. år på at afslutte det generationsskifte, der skal manifestere Kjeld Kirk Kristiansens rolle i ejerskabet i forhold til søsteren Gunhild, der slipper ejerbåndene til LEGO. Tidligere i år trådte Gunhild Kirk Johansens mand, Mogens Johansen, i samme anledning ud af LEGO-koncernens bestyrelse, hvor han blev afløst af Kjeld Kirk Kristiansens søn, Thomas; og inden året er omme, vil advokaterne have splittet familiens fælles formue i Kirkbi A/S i to.

Stor pengetank
Dermed kan Kirk Kristiansen-grenen af familien investere ligeså meget i LEGO, som Kirk Johansen blev købt ud af i 2000, uden at skulle skele til, om hele familien nu også mener, at det er en god idé.

Netop indholdet af Kirkbi-pengetankene har i de seneste år været medvirkende til at fatsholde offentlighedens tro på, at LEGO kunne genopstå som en slagkraftig international virksomhed på trods af de elendige økonomiske resultater i især 2004.

Ifølge 2006-regnskabet for Kirkbi A/S findes der her alene en egenkapital på 12,5 mia. kr., og familieformuen er placeret i både datterselskaber, ejendomme i det indre København og værdipapirer. Derimod er der hermetisk lukket for oplysninger om Kirkbi AG, der hører hjemme i Schweiz, men netop fordi formuen nu én gang for alle skal deles mellem de to søskende, vil dens størrelse formentlig blive kendt i løbet af 2008.

Guldrandede bogstaver
Kirkbi AG adskiller sig fra det danske tvillingeselskab ved udelukkende at beskæftige sig med formuepleje og udlån. Selskabet har desuden en anden direktion og en bestyrelse, der blandt andre består af lokale folk. Begge selskabers mest iøjnefaldende aktiv er rettighederne til at bruge den bogstavkombination, som Ole Kirk Christiansen fandt på i 1934, da han sammensmeltede ”leg godt” til LEGO. For Kirkbi A/S drejede det i 2006 sig om 178 mio. kr. Men hvor meget skal et navn, der alene kan give så stort et årligt afkast, koste? Det forsøger familiens hær af rådgivere at finde et svar på uden at slå skår i familieidyllen.

Naturglade børn
Mens Gunhild Kirk Johansen, hendes mand og deres tre børn fremover kun vil blive knyttet til LEGO i velgørende og sociale sammenhænge, betyder spaltningen af Kirkbi, at Kjeld Kirk Kristiansen, fru Camilla og børnene Sofie, Thomas og Agnete ikke slipper båndene til virksomheden. De tre børn har dog for længst meddelt, at de aldrig kommer til at stå i spidsen for arvestykket, der har Jørgen Vig Knudstorp som adm. direktør og Mads Øvlisen som bestyrelsesformand.

Børnene er derimod alle stærkt optaget af hesteopdræt og vildtpleje. Thomas har således et stutteri med arabiske heste på Fyn, Agnete er en ivrig konkurrencerytter og blev nordisk mester i dressurridning for ungryttere i 2002, mens Sofie, der er uddannet vildtforvalter, planlægger at lave en dyrehave på sydjyske Klelund Plantage, som hun selv købte i 2005.

Kortene tæt til kroppen


Hvordan Kjeld Kirk Christiansen har fordelt aktierne i LEGO og Kirkbi mellem sig selv, sin kone og børnene ved kun familien og en lille kreds af rådgivere.

Men femte LEGO-generation er allerede kommet til verden, så vær vis på, at det sidste generationsskifte i Kirk-sfæren ikke er sket endnu, og - ikke mindst - at der er arbejde til familiens advokater mange år endnu.

BRANCHENYT
Læs også