Fødevarestyrelsen undersøger SPF

Forbrugerministeren var i går indkaldt til samråd i Folketingets Fødevareudvalg på baggrund af Jyllands- Postens artikler om ulovlige dyretransporter udført af landbrugets transportselskab, SPF.

Fødevareminister Carina Christensen (K) har sat Fødevarestyrelsen til at undersøge om det landbrugsejede transportselskab SPF fortsat skal kunne beholde sin autorisation.

SPF-selskabet er i forvejen politianmeldt for ikke at have læsset avlssvin af i hvilestalde under lange transporter ud af EU i 2006.

Ministeren mener, at myndighederne bør indføre GPS-overvågning af transporterne for på den måde at sikre, at grisene efter 24 timers kørsel læsses ud 24 timer i en hvilestald, hvorefter transporten kan fortsætte.

Der skal strammes op
»Indtil da bør styrelsen nøje overveje, om SPF fortsat skal have sin autorisation,« sagde hun i går på et samråd i Folketingets fødevareudvalg, hvor hun også oplyste, at hun vil bede Fødevarestyrelsen undersøge SPF-selskabets transporter inden for EU for at se, om de også skal politianmeldes. Ministeren var indkaldt til samrådet for at kommentere Morgenavisen Jyllands-Postens artikler fra maj i år, der afslørede, at Fødevarestyrelsen allerede i 2005 kendte til SPF-selskabets ulovlige dyretransporter.

Ved et møde i 2005 orienterede SPF selv Fødevarestyrelsen om, at selskabet ikke lukkede grisene ud på hvilestationer i andre lande, fordi forholdene i hvilestaldene var så dårlige, at de ikke ville lukke de sygdomsfri avlsgrise ud.

Foretog sig intet
Både SF og de radikale kritiserede under samrådet Fødevarestyrelsen for, at de ikke straks gik i gang med at undersøge lovovertrædelserne, da de fik kendskab til sagen i 2005.

Styrelsen indskærpede dengang, at reglerne skulle følges, men foretog sig intet for at afdække omfanget af overtrædelserne.

Carina Christensen indrømmede, at Fødevarestyrelsen burde have fulgt op på sagen.

»Det kan godt være, at man har haft en for naiv tillid til SPF og det vil der blive strammet op på.

Hvis der bliver holdt et tilsvarende møde i morgen, så vil der blive fulgt op på sagen,« lovede hun.

lene.moebjerg@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også