LEGO-familie satser på Legoland

Generationsskifte Et væsentligt formål med spaltningen af LEGO-familiernes pengetank, Kirkbi, er at være klar til et massivt indskud i forlystelseskoncernen Merlin Entertainments, der købte Legoland i 2005.

Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn, som i forvejen ejer 75 pct. af LEGO-koncernen, er parate til at investere betydeligt flere penge i Legoland og parkernes nye ejer, den internationale forlystelseskoncern Merlin Entertainments.

Det er en af årsagerne til, at de to grene af LEGO-familien, Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn på den ene side og hans søster, Gunhild Kirk Johansen og hendes tre børn på den anden, nu deler Kirkbi imellem sig.

»Vi kan se, at der kan komme nogle væsentlige investeringer i LEGO-regi i de kommende år, herunder Merlin Entertainments. LEGO vil gerne fastholde en betydelig andel i Merlin, og det kan betyde et kapitalindskud. Det kan vi stille og roligt forberede os på på denne måde,« siger adm. direktør Jesper Ovesen, Kirkbi A/S.

Spaltningen af Kirkbi betyder, at Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn kommer til at sidde med alle rettighederne til LEGO-navnet, inkl. ejerandel af Merlin.

LEGO-koncernen solgte Legoland til Merlin i 2005, og ved den lejlighed beholdt Kirkbi og LEGO tilsammen en ejerandel på 30 pct. i Merlin.

Siden har Merlin købt endnu en forlystelseskoncern, Tussauds - dem med vokskabinettet - og ved den lejlighed blev LEGO og Kirkbis ejerandel reduceret til 23 pct., fordi sælgeren af Tussauds blev betalt bl.a. med aktier i Merlin. Aktieandelen kan blive yderligere nedbragt, når Merlin inden for en overskuelig fremtid skal børsnoteres, formentlig 2009-2010. Det er den erklærede hensigt med selskabet.

I forbindelse med en børsnotering er det tænkeligt, at der vil blive udstedt nye aktier, så LEGO's ejerandel reelt bliver mindre eller udvandet.

»LEGO vil på længere sigt gerne fastholde en ejerandel på 25 pct., fordi Merlin med Legoland er et vindue for varemærket LEGO. Man kunne godt forestille sig, at LEGO's ejerandel ville blive nedbragt yderligere ved en børsnotering, og derfor kan det ske, at vi skal op med en større investering for at fastholde de 25 pct. Den investering kan vi forberede os på nu, når Kirkbi bliver spaltet,« siger Jesper Ovesen.

lone.andersen@jp.dk

thomas.svaneborg@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også