Serbisk flyselskab er sat til salg

Serbiens nye, demokratiske regering sætter fart i privatiseringer, der skal bringe landet i position til øget EU-samarbejde.

Prag

Den serbiske regering sætter nu fart i den privatisering af offentlige virksomheder, der skal give økonomien et løft, finansiere tiltrængte investeringer i infrastruktur, sundhedsvæsen og undervisning og på sigt gøre det muligt at tilnærme sig EU.

Foreløbig har regeringen besluttet at privatisere luftfartsselskabet JAT og olieselskabet NIS senest næste år. Desuden skal salget af landets næststørste forsikringsselskab, DDOR, afsluttes, oplyser landets nye økonomiminister, Mladjan Dinkic, ifølge Reuters.

En lov om privatiseringen af NIS ventes fremlagt i efteråret. Målet er i første omgang at sælge 25 pct. af olieselskabet og derpå gennemføre en kapitalforhøjelse. Blandt de interesserede købere er russiske Gazprom.

Samtidig er jagten gået ind på at finde en strategisk partner til luftfartsmonopolet JAT. Ifølge lokale medier har russiske Aeroflot foreløbig fremsat det bedste bud, men også Air India har vist interesse.

Ny optimisme
Til salg kommer også JAT Tehnika, der vedligeholder fly. Beograds lufthavn har ikke haft interkontinentale ruter siden begyndelsen af 1990'erne, da FN indførte sanktioner under krigene på Balkan. Dannelsen i sidste måned af en demokratisk regering, der satte ultranationalisterne uden for indflydelse, og senest udleveringen af en eftersøgt eks-general til FN's krigsforbryderdomstol, har skabt ny optimisme i EU om at kunne genoptage forhandlinger med Serbien om samarbejde og øget integration i Europa.

shan@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også