Luftige planer..

Samme skældsord er blevet brugt flittigt af kritikere i de senere år i mindst syv andre byer, hvor driftige forretningsmænd og politikere har de samme tanker om nye arenaer.

Kongstanken er, at arenaerne kan skabe både lokal fremdrift og fremme byernes omdømme.

I Kolding har den tidligere speedwaystjerne Ole Olsen skabt stor opmærksomhed med planer om en superdrome med plads til 22.000 tilskuere.

I Århus har byrådet fremskredne planer om en ny multiarena med plads til 12.000-15.000 tilskuere.

I Messecenter Herning har man tilsvarende ambitioner om en multiarena, der skal kunne tiltrække et stort opland.

I Bella Center er det ambitionen meget snart at kunne tage første spadestik til et 50 meter højt hotel efterfulgt af en stor overdækket multiarena som et supplement til Nordens største messecenter.

Den plan støttes af Danmarks Idræts-Forbund, der længe har presset på for at få en nye arena som aflastning for Københavns mange nedslidte idrætsfaciliteter.

I Parken Sport & Entainment kunne direktør Flemming Østergaard i marts præsentere planerne om en ny hal med plads til 4.500 tilskuere.

I Høje-Tåstrup har man i snart 10 år diskuteret anlæggelsen af H.C. Andersen Arena med plads til 15.000 tilskuere. Projektets fremtid skønnes dog at være yderst usikkert.

I Køge Kommune har den selvejende institution Ravnsborghallen præsenteret 90 lokale idrætsforeninger for planerne om Multi Arena Køge. Og nu senest har Arena Nordsjælland meldt sig på banen i Hillerød.

Altså mindst otte nye arenaer med multifunktioner både som hjemsted for alskens idrætsarrangementer, koncerter, udstillinger, teaterforestillinger, folkemøder og meget mere.

Men spørger man i Danmarks Idræts-Forbund, DIF, om behovet, lyder svaret: Én - allerhøjst to.

Der er simpelthen ikke befolkningsgrundlag nok til flere. Danmark er ikke som USA, hvor superdromer hører blandt de indlysende ingredienser i de fleste større provinsbyer.

Men den skarpe analyse synes ikke at skræmme de lokale danske planlæggere væk fra tegnebrættet.

Der er nemlig prestige i at profilere sig som by ved hjælp af en stor multihal, mener kommunikationschef i DIF, Morten Mølholm Hansen.

Han peger bl.a. på, at det er lykkedes for en by som Horsens på rekordtid at skifte image som en fængselsby til koncertby takket været verdensnavne som Madonna og Rolling Stones.

Den slags succeser smitter.

Og for det lokale erhvervsliv er der penge i, at byen ofte nævnes i medierne - f.eks. som vært for et superligahold.

Det er derfor, at Team Danmark i øjeblikket kan melde om overordentlig stor interesse på deres turné rundt til en række udvalgte byer for at høre om deres interesse for at blive fremtidige hjemsteder for eliteidræt.

I alle disse overvejelser kommer multiarenaer ind som nye kraftfulde lokale vartegn. Men hvad hjælper det alt sammen, hvis disse prestigebyggerier snart vil få åndenød og komme til at stå halvtomme?

De mange bykonger med multiarenaer i deres drømme kan dog hente mod til at færdiggøre deres byggeprojekter ved at læse i oplægget til Arena Nordsjælland.

Medinvestoren, forretningsmanden Carsten Berger, erklærer sig villig til at lægge en halv mia. kr. på bordet, bl.a. fordi han anser det for tvingende nødvendigt med den slags projekter, hvis Danmark skal gøre sig nogen som helst forhåbning om at få tildelt et OL-værtsskab i 2020.

Så kan det godt være, at to-tre eller måske flere multiarenaer bagefter vil have økonomisk åndenød, fordi der ikke vil være folk og udøvere nok til at fylde dem ud.

Men for rigmanden hedder løsningen: Events - masser af koncerter, teater, fester, møder.

Alt sammen det, der i begyndelsen af forrige århundrede gav det økonomiske grundlag for opførelsen af skoven af forsamlingshuse i stort set hver en flække landet over.

Denne gang skal det bare ske i større målestok - meget større.

De to nordsjællandske projektmagere i Hillerød har med skelen til bl.a. en multihal i Köln i Tyskland, anslået, at befolkningsgrundlaget for en multiarena skal være på mindst 1,5 mio.

I Hillerød skal det store publikum både hentes fra Skåne, Fyn, Jylland og blandt de mange købestærke nordsjællændere, naturligvis.

Forslag til multiarenaen i Hillerød lyder på en bygning på sammenlagt 80.000 kvm. svarende til fire kvm. pr. publikum inklusive service-områder.

En sådan hal skønnes at ville koste 12.500 kr. at bygge pr. kvm. Dermed løber regningen op i en mia. kr.

Pengene vil være givet godt ud og komme mangefold tilbage, vurderer de to nordsjællandske pengemænd.

Men endnu virker planen - ligesom de øvrige - mest af alt som et luftkastel.

bo.joergensen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også