Polen støvsuget

arbejdsmarked Polen er ikke en uudtømmelig arbejdskraftreserve for danske virksomheder, som så småt må begynde at søge længere væk for at hyre visse medarbejdergrupper.

Danske virksomheder har hentet så mange polakker til Danmark for at arbejde, at det snart kniber med at skaffe visse typer medarbejdere i Polen, så virksomhederne må hente deres arbejdskraft i andre lande. Det skriver Erhvervsbladet torsdag.

Inden for det seneste års tid har danske virksomheder i stigende grad søgt efter medarbejdere i Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Tjekkiet.

Antallet af ungarere med arbejdstilladelse i Danmark er fordoblet til godt 300.

Og mens der i april 2006 ikke var en eneste rumæner eller bulgarer i Danmark med legal arbejdstilladelse, så er der i dag henholdsvis 112 rumænere og 52 bulgarere. Det skyldes, at det bliver stadig sværere at finde ledige specialister i Polen - for eksempel ingeniører og maskinarbejdere med kendskab til computerstyrede maskiner til metalbearbejdning (CNC).

»Det er stadig forholdsvis let at finde faglært arbejdskraft i Polen og Tyskland. Dog er der problemer med enkelte typer af medarbejdere, for eksempel folk, der har kendskab til CNC. Det er blevet sværere af finde i Polen og i Nordtyskland, og det tvinger virksomhederne til at kigge længere væk,« siger Martin Steen Kabongo, fagleder i Dansk Industri til Erhvervsbladet.

Dansk Industri har taget konsekvensen og satser nu på at lokke tjekkiske ingeniører til Danmark. 9 ud af 10 østeuropæere, der arbejder i Danmark i dag, kommer fra Polen og de baltiske lande./ritzau/

BRANCHENYT
Læs også