Det er blevet FARLIGERE at rejse

sikkerhed Verden er blevet mere urolig, og det har fået virksomhederne til at passe på medarbejderne, når de er på udebane. Sikkerhed på rejsen er vigtigt for at tiltrække de bedste kvalificerede.

Vi læser eller hører om det jævnligt. Forretningsfolk, der er blevet kidnappet, dræbt eller overfaldet. I Sydamerika, Mellemøsten, Centralasien eller i Afrika.

Det er blevet farligere at rejse i en urolig verden. Risikoen for at blive udsat for overfald, røveri eller terror er blevet højere i mange lande. Det har fået en lang række danske virksomheder til at fokusere på sikkerheden, når medarbejderne er på udebane i selskabets tjeneste.

»Sikkerhed er et varmt emne i rejseafdelingerne i de store virksomheder. Der er flere trusler end tidligere, når medarbejderen er på rejse. Samtidig gør virksomhederne mere for at passe på deres ansatte. Det er vigtigt for at kunne rekruttere og fastholde de mest kvalificerede medarbejdere,« siger Dorthe Berg Henriksen, der er travel manager i konsulentvirksomheden Cowi.

Hun er samtidig formand for Danish Business Travel Association, DBTA, der er en forening af rejseansvarlige i mere end 100 af Danmarks største virksomheder. DBTA holdt for nylig en konference om rejser og risici. 170 deltog, og det er rekord i foreningen.

»Den store interesse er et klart signal om, at sikkerheden i forbindelse med rejser og ophold i udlandet står højt på dagsordenen,« konstaterer Dorthe Berg Henriksen.

Arbejder i 100 lande
Netop Cowi er en af de virksomheder, som længe har haft en politik for sikkerhed. Koncernens ingeniører arbejder i op mod 100 forskellige lande, og det er ofte i tredjeverdenslande plaget af uro, kriminalitet eller terror. 7 ud af 10 rejser går til Mellemøsten, Afrika eller Asien.

»Medarbejderne skriver under på, at de er villige til at rejse, for det er en del af jobbet. Til gengæld har de krav på at få at vide, at vi passer godt på dem. Det er vigtigt, at både den ansatte og familien føler sig tryg, når de er på udebane,« siger Dorthe Berg Henriksen.

Cowi har bl. a. et systematisk sporingssystem, så man hele tiden ved, hvor medarbejderen befinder sig, og hvordan man kan komme i kontakt med vedkommende. Da terrorbomberne blev udløst i London for knap to år siden, gik der således kun tre minutter, før man vidste, hvem der var i London, så medarbejderne kunne kontaktes.

Sikkerhed højt prioriteret
Cementkoncernen FLSmidth var blandt de allerførste virksomheder, som fokuserede på sikkerheden. Den udløsende faktor var tilbageholdelsen af ingeniøren Ulrik Schultz, der for mere end 10 år siden blev taget som gidsel i Colombia.

»Verden er blevet mere hård, og sikkerheden har meget høj prioritet hos FLSmidth. Vi var den første virksomhed, som oplevede en kidnapning, og det har naturligvis præget vores sikkerhedsarbejde,« siger Torben Seemann, der er kommunikationschef i FLSmidth.

Virksomheden opererer i de fleste af verdens lande, og de ansatte har en heftig rejse-aktivitet. Koncernen udstedte sidste år 8.000 flybilletter, og 950 rejsende medarbejdere havde i alt 47.000 rejsedage. Selskabets ingeniører bistår ved etablering af cementfabrikker og er aktive i en række af verdens farligste lande.

»Men der er også lande, hvor vi ikke vil arbejde, fordi det er for risikabelt for medarbejderne,« konstaterer Torben Seemann.

FLSmidth gennemfører løbende en risikovurdering af alle aktuelle rejsemål, og hvis en medarbejder planlægger en rejse til et land med problemer, så bliver afdelingen for rejsesikkerhed involveret. Afdelingen sørger for en grundig briefing, som varer en halv dag.

Desuden får medarbejderen en skriftlig redegørelse om forholdene på rejsemålet, sikkerhedsprocedurer mv. Den ansatte udstyres desuden med en personlig kode, som skal anvendes, hvis der er behov for at konstatere, at vedkommende er i live - f.eks. i forbindelse med en kidnapning.

Begrænset frihed
Afdelingen gennemgår sammen med medarbejderen rejserute, ankomsttidspunkt og afhentning i lufthavnen. Der laves aftaler om lokal transport, indkvartering samt transport til og fra arbejde. Mange steder er det nødvendigt at begrænse bevægelsesfriheden af hensyn til sikkerheden, og det aftales på forhånd.

Dækningen for mobiltelefoner tjekkes på forhånd, og hvis forholdene er ustabile, udstyres den rejsende evt. med satellittelefon. FLSmidth har en nødhjælpsservice, som er åben døgnet rundt.

Den stigende interesse for rejsesikkerhed bekræftes af konsulentvirksomheden Control Risks Ltd., der er verdens største inden for rådgivning om sikkerhed i forbindelse med rejser og udstationering.

»Verden er blevet mere urolig. Vi hører om bomber i Tyrkiet, uroligheder i Pakistan og oprør i Afrika. Terror er et stigende problem, og terroristerne går bevidst efter mål med mange mennesker, fordi det skaber mere opmærksomhed, desto flere som kommer til skade,« siger Tom Bruun Andersen, der er chef for Control Risks Ltd. i Skandinavien.

Han tilføjer, at tv har gjort problemerne mere synlige, og det skaber utryghed blandt de rejsende. Derfor er der et stort behov for information og rådgivning.

Control Risks, der har 800 ansatte, rådgiver virksomheder over hele verden, og firmaet får informationer fra ministerier, myndigheder, tv, nyhedstjenester, lokale medier osv. 40 analytikere er placeret rundt omkring i verden, og risikovurderingen for de enkelte lande og regioner opdateres dagligt.

jenserik.rasmussen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også