Dollaren trak opad

VALUTA Dollaren og yennen kørte løbet under fredagens handel, mens euroen blev hægtet af.

• Den amerikanske dollar kom gennem fredagen i fin stil godt hjulpet af højere effektive obligationsrenter i New York samt en overraskende stor indsnævring af underskuddet på USA's samhandel med omverdenen. Dens appeal fristede investorerne til at fylde lidt ekstra i beholdningerne, og fredag eftermiddag var kursen på dollars steget til 557,70 kr. mod 554,00 kr. aftenen forinden.

Mens aktieinvestorerne vrider sig under de stigende renter, og obligationsinvestorerne næsten opgivende må se til, mens kurserne på de rentebærende papirer falder, har valutainvestorerne travlt med at få pudset positionerne.

Markant fald
I USA er obligationskurserne faldet markant på det seneste, hvilket har været ensbetydende med stigende effektive renter, og torsdag tog den effektive rente på den 10-årige amerikanske statsobligation så det største ryk op ad på en enkelt dag i tre år. Med et snuptag var den effektive rente på 10-årige papirer over det psykologisk vigtige niveau på 5 pct., hvilket fik adskillige internationale investorer til at købe dollars, hvorefter de kanaliserede midlerne over i amerikanske statsobligationer fredag.

Amerikanerne køber fortsat ind i udlandet på livet løs, så investorerne har vænnet sig til et underskud i den tunge ende af skalaen på USA's handelsbalance. I marts blev underskuddet på USA's samhandel med udlandet på 63,9 mia. dollars, og investorerne havde en fornemmelse af, at minusset i april kunne være en anelse mindre, fordi analytikerne i gennemsnit havde forudsagt, at underskuddet vil blive på 63,5 mia. dollars.

Gjort til skamme


Men prognoserne blev gjort til skamme, og det samme blev investorernes pessimistiske forventninger, idet underskuddet på den amerikanske handelsbalance i april blev indsnævret til 58,5 mia. dollars. Den overraskende forbedring på handelsbalancen gav sig hurtigt udslag i en stigende interesse for dollars, fordi indsnævringen betyder, at amerikanerne nu skal ud og sælge færre dollars end først antaget for at finansiere deres merimport.

Endvidere fjernede den gunstige udvikling i handelstallene noget af fokuseringen på ubalancerne i den amerikanske økonomi, hvilket også var i dollarens favør.

Reaktion på uroen
Den japanske valuta blev handlet op i løbet af fredagen, da trafikken i den såkaldte carry trade drejede 180 grader som reaktion på uroen i de finansielle markeder, og ved 16-tiden var kursen på yen steget til 4,5820 kr. mod 4,5600 kr. torsdag aften.

Blandt de mere risikobetonede investorer har det gennem længere tid været en yndet sport at låne i yen på grund af det lavere renteniveau i Japan. De nyerhvervede yen er derefter blevet solgt til fordel for andre valutaer, hvilket på visse dage skabte et stort udbud af japansk valuta, der formåede at presse kursen nedad. En del af yen-lånene endte til sidst i aktier i forskellige lande, men nu er de internationale børser begyndt at vise svaghedstegn, og det har fået adskillige investorer til at tage skeen i den anden hånd. De har solgt ud af deres aktier, hvorefter de har lukket deres lån i yen, og til det formål har de haft brug for en del japansk valuta i forbindelse med indfrielsen - en efterspørgsel, der har skubbet yennen opad.

Sat i skammekrogen
Euroen blev sat i skammekrogen, efter at investorerne havde fået en løftet pegefinger, der skulle minde dem om, at træerne ikke vokser ind i himmelen. For når det gælder tyske nøgletal er markedsdeltagerne godt vant, men fredag indtraf en skuffelse og det endda en af de grimme.

I april faldt den tyske industriproduktion med 2,3 pct. i forhold til marts, og den tilbagegang havde selv ikke den mest pessimistiske analytiker troet mulig. I gennemsnit var der kalkuleret med en stigning på 0,6 pct. i den tyske industriproduktion, så efter offentliggørelsen begyndte nogle af markedsdeltagerne at spekulere på, om eurozonens største økonomi måske var ved at tabe omdrejninger.

Under alle omstændigheder var fremlæggelsen af nedgangen i den tyske industriproduktion med til at reducere interessen for den fælles europæiske valuta, der efterfølgende havde vanskeligheder med at gøre sig gældende over for de andre hovedvalutaer.claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også