Shell og Statoil stopper priskrigen

Shell og Statoil strækker våben. Priskrigen på benzin og olie er blevet for dyr for selskaberne, som nu sætter prisen op.

• Meget tyder på, at Danmarks to største olieselskaber arbejder på at standse den priskrig på motorbrændstoffer, der har præget det danske marked i mere end fire år.

Fredag formiddag meddelte Statoil og Dansk Shell uafhængigt af hinanden, at de i dag hæver listeprisen på benzin. I morgen hæves listeprisen på diesel, og på mandag er det atter listeprisen på benzin, der sættes i vejret.

Ingen af de øvrige olieselskaber i Danmark følger denne prisstrategi.

Q8, der i sin tid indledte priskrigen, har intet meldt ud.

YX Energi har kun meldt ud, at listeprisen på benzin hæves med 4 øre pr. liter fra i dag kl. 10.

OK oplyser, at benzinen i dag stiger 4 øre pr. liter, og at det samme sker for diesel i morgen.

Justerer hver dag
Ved hver eneste dag kl. 10 at justere priserne ind på listeprisniveau, forsøger Statoil og Shell at forhindre de dybe priskrige, som i de senere år har kostet olieselskaberne milliardtab.

»Danmark er det mest konkurrenceprægede marked for motorbrændstoffer i Europa med de største daglige prisudsving. Med periodiske prisfald på op til, ja nogle gange over 1,50 kr. literen, har vi en naturlig interesse i at minimere vores tab. Derfor de daglige justeringer af listepriserne,« siger retaildirektør i Dansk Shell, Bernd Zimmermann.

Uoverskueligt marked
Da der ikke eksisterer noget gennemsigtigt marked for motorbrændstoffer i Europa, baserer olieselskaberne deres priskalkulationer på de rapporter, som de på hverdage modtager fra den amerikanske informationsleverandør Platts.

Det indebærer, at de prisændringer, der blev meldt ud fredag formiddag, er baseret på torsdagens rapport fra Platts samt torsdagens dollarkurs.

Først sent fredag aften modtog olieselskaberne Platts-rapporten for fredag, men da Statoil og Shell allerede fredag formiddag meldte ud, at listeprisen på benzin stiger med 2 øre på mandag, er det sket på baggrund af torsdagens priser på det europæiske marked.

Hvis i fredag formiddag ved, at der er basis for at hæve benzinprisen med 6 øre pr. liter, hvorfor sker det da med 4 øre lørdag og 2 øre mandag?

»Vi har valgte at justere listepriserne på benzin lørdag og mandag samt på diesel søndag for på den måde at skærpe prisopmærksomheden hos vores forhandlere,« siger kommunikationsdirektør Per Brinch fra Statoil.

Han erkender, at listepriserne lige så godt kunne blive justeret på én gang her til formiddag, da det er samme priskalkulation, der ligger til grund, men at Statoil har valgt en anden strategi.

Nye listepriser
»Vi baserer prisændringerne søndag og mandag på forventningerne om prisudviklingen fredag, da det er korrekt, at vi først modtager fredagens prisrapport fra Platts efter fyraften,« siger Bernd Zimmermann.

Derfor vil kunderne notere sig, at mens Statoil i morgen hæver listeprisen på diesel med 4 øre literen, hæver Shell sin listepris med 7 øre literen.

Det betyder, at listeprisen på en liter diesel fra i morgen hos Shell bliver på 8,86 kr., mens den hos Statoil bliver på 8,83 kr.

»Det tjener blot til at understrege konkurrencesituationen på det danske marked,« påpeger Bernd Zimmermann fra Shell.

Han medgiver dog, at Shell »af konkurrencemæssige årsager« nok hæver prisen på diesel til 8,86 kr. i morgen formiddag, men at prisen lokalt straks vil blive påvirket af prisniveauet på de konkurrerende tankstationer.

louiedk@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også