Astralis offer for møbelkrisen

MØBLER Kassen er tom i et af landets største møbelselskaber, som ikke kan skaffe sig kredit og nu går konkurs.

• Danmarks største producent af møbler i massivt træ må give op kun et år efter en omfattende rekonstruktion. Bestyrelsesformanden fastslår, at konkursen kommer netop i en tid med masser af nye ordrer.

Astralis, med hovedsæde i den sydjyske landsby Føvling, bliver dermed det seneste offer for krisen i en del af dansk møbelindustri, som er under pres fra hård international konkurrence, dyrere råvarer og andre faktorer. Især producenter af fyrretræsmøbler har de seneste år været hårdt udsat med talrige lukninger, konkurser og andre ændringer som konsekvens. Sidste efterår blev børsnoterede Bodilsen således reddet på målstregen af kapitalfonden EQT.

Bestyrelsen bag en anden af landets større møbelproducenter, Astralis, indgav i går konkursbegæring. Produktionen er indstillet, og 232 medarbejdere sendt hjem. Det sydjyske selskab standsede for et år siden betalingerne med en gæld på flere hundrede mio. kr. Men fire banker - som de største kreditorer - stod i spidsen for en manøvre med gældssanering samt likviditet til en fortsat drift i et nyt selskab. Samtidig skød de tidligere ejere også ny kapital ind.

Det har dog nu vist sig ikke at være nok. Den tidligere LEGO-chef, Poul Plougmann, der i 2005 kom ind i Astralis som medaktionær og bestyrelsesformand i det nye selskab, ærgrer sig over den seneste udvikling:

»Vi har de seneste to år ellers været gennem en markant ændring af strategien, hvor der tidligere var fokus på volumen. I stedet har produktudvikling, design og forbrugerønsker været dominerede. Det har givet resultat og en stærkt stigende ordreindgang,« siger Poul Plougmann.

Gor spinkel kassekredit
Han fastslår dog, at det nye selskabs likviditet har været for spinkel med en kassekredit på 21 mio. kr. I kraft af forhistorien - og formentlig dele af møbelbranchens situation - har selskabet heller ikke haft kredit hos leverandører. Der har dog skullet penge til for at finansiere driften med øget indkøb. Samtidig er selskabet ramt af forsinkelser af leverancer fra Kina. I sidste uge måtte Astralis også udsætte betalingen af lønnen for maj til de 232 medarbejdere. Det skabte fornyet uro:

»Det svarer til at køre i en god bil uden benzin. Jeg troede, at vi stadig havde nogle uger til at finde en løsning, men de seneste dage er det strammet yderligere til med pres på likviditeten fra alle interessenter. Så vi har måttet give op,« fortæller Poul Plougmann.

Største aktionær i det konkursramte Astralis er kreditorselskabet fra den oprindelige virksomhed. Bestyrelsen har den seneste måned forsøgt at afsætte selskabet til en helt ny ejer - mod tilførelse af likviditet og kapital:

»Vi har forhandlet med både to udenlandske parter samt flere danske potentielle købere. Men det lykkes ikke under det aktuelle tidspres,« konstaterer Poul Plougmann.

Advokat Henrik Steen Jensen står i spidsen for tilsynet med Astralis' oprindelige kreditorselskab, hvor der fortsat bl.a. skal afhændes en stribe ejendomme. Ambitionen var, at kreditorerne gennem ejerskab i det nye selskab kunne sikre sig dækning for en del af tilgodehavenderne, når der kom positive resultater fra driften. Den øvelse lykkedes ikke.

Advokaten ser heller ikke mange muligheder for - efter det seneste forløb - at finde en køber til Astralis:

»Mit bud er, at vi i bedste fald måske kan samle ordrebeholdning, varer og andet, som kan afsættes,« siger advokat Henrik Steen Jensen, Århus. Han understreger, at der i Astralis er gjort et ihærdigt forsøg på at sikre en positiv drift - og senest salg af virksomheden.

jesper.olesen@jp.dk

Astralis
Etableret i 2002 ved fusion mellem Føvling Møbelfabrik og Harry Iversen Møbler.

•I begyndelsen af 2005 kom den tidligere B&O- samt LEGO-direktør Poul Plougmann ind som adm. direktør og medaktionær.

•Der er gennemført tilpasninger, fyringsrunder og lukning af fabrikker.

•I efteråret 2005 blev der skudt nye millioner ind i selskabet, men i maj sidste år måtte der en betalingsstandsning til. I stedet blev der skabt en ny virksomhed, som skulle være med til at begrænse kreditorernes tab. Største kreditorer er Nordea. Sparbank Vest. Nykredit og FIH.

•Det nu konkursramte selskab ejes af: Kreditorselskabet (45 pct.), familien Kristiansen (25 pct.) familien Iversen (25 pct.) samt Plougmann Aps. (5 pct.).

•Poul Plougmann blev i fjor afløst på posten som adm. direktør af Helle Janderup Jensen, mens han indtil i går var bestyrelsesformand for Astralis.

•I det seneste offentliggjorte regnskabsår omsatte Astralis for 631 mio. kr.

•I 2004/05 havde selskabet 543 ansatte. Ved fredagens konkurs og lukning var medarbejderskaren på 232.

BRANCHENYT
Læs også