TeliaSonera skifter ud i toppen

TeliaSonera skifter ud på direktørposten. Adm. direktør Anders Igel træder tilbage, fordi virksomheden ønsker en mere visionær leder.

Helsinki

• Teleoperatøren TeliaSonera skiller sig af med adm. direktør Anders Igel med den begrundelse, at virksomheden ønsker en »mere visionær« leder, som har fokus på vækst og nedskæringer. Økonomidirektør Kim Ignatius bliver fungerende adm. direktør, når Anders Igel, som har stået i spidsen for virksomheden siden fusionen mellem svenske Telia AB og finske Sonera i 2002, træder tilbage ved udgangen af juli. TeliaSoneras aktier steg på børserne i både Stockholm og Helsinki. I Stockholm var aktien den mest aktive, og den blev handlet 4,6 pct. højere til 52 svenske kroner tirsdag morgen.

»Vi har brug for en mere visionær leder, som kan fremme vækst og nedskæringer,« siger Tom von Weymarn, bestyrelsesformand for TeliaSonera.

En hurtig løsning
Virksomheden er minoritetsaktionær i tyrkiske Turkcell og russiske Megafon og har indtil videre ikke haft held med sine bestræbelser på at opnå en kontrollerende aktiepost i begge.

»Vi har brug for at finde en hurtig løsning hvad angår vores position i Østen,« siger Tom von Weymarn.

»Vi ønsker at styrke vores position, ikke svække den. Vi har ikke planer om at træde ud af Turkcell og Megafon.«

Ifølge analytikere er det tydeligt, at Anders Igel er blevet gået.

»En af grundene kan være minoritetsbeholdningerne i Turkcell og Megafon, hvor TeliaSonera slet ikke har formået at få fremgang,« siger Kimmo Stenvall, industrianalytiker i Oko Bank.

»En anden grund er formentlig aktiviteterne i de nordiske lande. Især i Sverige er der et stort behov for nedskæringer på fastnetområdet, og dette arbejde er gået ret langsomt.«

Tom von Weymarn siger, at Anders Igels afgang ikke fører til en strategiændring eller færre nedskæringer.

»Vi sænker ikke farten. Det ser måske ud, som om vi reducerer nedskæringerne, men vi er tværtimod ude på at sætte fart i vores aktiviteter,« siger han.

37 pct. af virksomhedens aktier ejes af den svenske stat, som allerede har igangsat planer for at reducere aktiebeholdningen i det, der er resultatet af Sveriges største privatisering nogensinde.

Reuters

BRANCHENYT
Læs også