Engelske filialer billigt til salg

Firmaer tilbyder danskere at drive virksomhed fra udlandet med filial i Danmark som alternativ til anpartsselskaber eller aktieselskaber. Professor har dog svært ved at se det lyse i idéen.

• Malerfirmaet LJ Andersen, Filial af Malerfirmaet LJ Ltd, England.

Det lyder smart - og det er der tilsyneladende også nogle, der synes, det er:

Stift et selskab i England for eksempelvis ti pund, svarende til 100 kr. Opret en dansk filial - og voilá: du har et selvstændigt juridisk selskab, der ellers ville koste 125.000 kr. i ApS-form eller 500.000 kr. i aktieselskabsform i Danmark.

Flere firmaer tilbyder den slags ”pakkeløsninger” til danskere, der ikke vil putte 125.000 kr. i et anpartsselskab, og hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kommer hele tiden nye filialer af engelske selskaber, som åbenlyst er stiftet for at komme uden om kapitalkravene til de danske selskabsformer.

Et af de firmaer, der tilbyder en sådan løsning, er Scandi Card. I avisannoncer tilbyder firmaet et engelsk limited-selskab (det vil sige med begrænset ansvar) med dansk filial for 9.900 kr., og i annonceteksten hedder det blandt andet:

»Ved ikke at indskyde almindelig anpartskapital kan du reelt starte selskab uden at risikere dit gode navne og rygte for under kr. 20.000 - filialer behøver ingen dansk revision.«

200 nye selskaber
Manden bag selskabet, Jesper Madsen, siger, at han har stiftet omkring 200 af den type selskaber, og kunderne er ofte folk, som tidligere er gået konkurs og derfor ikke har penge til at stifte et nyt dansk selskab. Det kan også være danskere, der vil skjule, at de ejer det pågældende selskab. I Storbritannien er der således - i modsætning til Danmark - mulighed for at indsætte stedfortrædende direktører, forklarer Jesper Madsen, der ikke vil blande sig i, hvad hans kunder bruger selskaberne til.

»Undlader Shell måske at sælge benzin til firhjulstrækkere for at minimere CO -2 -udslippet?« spørger han.

Jesper Madsen blev sidste år sammen med en ukrainskfødt serieforbryder idømt ni måneders fængsel i en sag om bedrageri, underslæb og fiflede regnskabsoplysninger til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Lovlig forretning
I dag driver han dog en sober forretning, forsikrer han, og der er da heller intet ulovligt i at lave et engelsk selskab med tilhørende dansk filial for at undgå kapitalkravene til de danske selskabsformer. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen nægtede tidligere at registrere filialer med det formål, men en EF-dom i 1999 dømte den danske praksis i strid med den frie etableringsret.

Professor i selskabsret, Bernhard Gomard, fra Handelshøjskolen i København har dog svært ved at se det geniale i konstruktionen.

»Som regel er der jo brug for de penge, man putter i et selskab. 125.000 kroner får jo hurtigt ben at gå på, hvis der skal være ansatte, og man skal leje et lokale,« siger han.

Det kan også være mere end svært at overtale en bank til at stille kreditfaciliteter til rådighed.

»Det vil være et selskab, som ikke er ret meget værd, og som dermed kan få problemer med kreditværdigheden. Det er nok et selskab, man skal omgås med en vis forsigtighed,« siger han.

jesper.hoberg@jp.dk

morten.nystrup@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også