Skattesmæk til kapitalfonde

Den kommende premierminister, Gordon Brown, overvejer at beskatte private kapitalfonde hårdere. Analyse af opkøbsbranchen i gang.

London

•Private kapitalfonde rider på en gylden bølge af vækst og store overskud, men måske er det snart slut.

Storbritanniens kommende premierminister, Gordon Brown, sagde for nyligt på et møde med de britiske fagforeninger, at der er behov for en »retfærdig og rimelig« beskatning af alle.

Ordene faldt i forbindelse med en debat om de private kapitalfonde, der de seneste år har overtaget flere af Storbritanniens største virksomheder, og det har øget spekulationerne, om opkøbsbaronerne har udsigt til et skattesmæk.

Brown påpegede samtidig, at der snart vil blive fremlagt en rapport, som vil redegøre for, om private kapitalfonde udnytter huller i skatteloven til at betale mindre skat.

Spekulationerne har fået yderligere næring, efter at det største oppositionsparti, de konservative, har givet udtryk for, at partiet ikke vil modsætte sig en skatteændring. Samtidig har en talsmand fra det britiske finanstilsyn, The Financial Services Authority, udtalt til The Times, at de »fastholder, at der består en risiko for, at belåningen af de individuelle kapitalindskud stiger til et så ophedet niveau, at det underminerer de opkøbte virksomheders finansielle eksistensgrundlag.«

Kritiske fagforeninger
De britiske fagforeninger har længe været kritiske over for kapitalfondenes fremgangsmåde og beskyldt dem for kun at have til formål at hive kapital ud af de eksisterende virksomheder for at pleje egne personlige formuer. Fagforeningerne frygter, at det vil føre til fyringer.

Debatten er imidlertid gået et par varmegrader op efter en kommentar fra formanden for kapitalfonden SVG Capital Plc, Nick Ferguson. Ifølge ham betaler nogle af de største kapitalfonde baseret i Storbritannien lavere skat end deres eget rengøringspersonale.

Centrum for debatten er skattetrykket på afkastet af den indskudte kapital, som kritikere mener, bør beskattes som almindelig afkast. Kapitalfonde menes at have brugt en kattelem i lovgivningen til at betale ned til blot 10 pct. af afkastet i skat. Og i skatteåret 05/06 betalte fem af de 10 største britiske virksomheder ejet af kapitalfonde ifølge Daily Telegraph ikke en krone i selskabsskat trods et samlet omsætning på 132 mia. kr.

Flere fagforeningsbosser har allerede konkluderet, at der vil komme skatteændringer.

»Ud fra hvad Gordon Brown har sagt, mener vi, at den fede kat (kapitalfondene, red.) har tabt skattedebatten,« har generalsekretær Paul Kennye for fagforeningen GMB med 600.000 medlemmer udtalt til BBC.

Formand Brendan Barber for paraplyorganisationen TUC med samlet 6,5 mio. medlemmer har lagt yderligere pres på Brown ved i the Guardian at komme med en stærk opfordring til ham om at lukke det lukrative skattehul.

Brown har igennem sine 10 år som finansminister bakket op omkring de private kapitalfonde, som han har set som en motor til yderligere vækst.

Det er derfor de færreste analytikere, der forventer lovændringer, der vil tvinge kapitalfondene udenlands, men det er ikke ensbetydende med, at de slipper for en højere skat.

heidi.plougsgaard@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også