Louis Poulsen tæt på salg

OVERTAGELSE Lampefirmaet Louis Poulsen er inde i de sidste afgørende runder før et salg af virksomheden. Fem bydere er tilbage, og prisen vil formentlig havne på den gode side af en mia. kr.

• Lampefirmaet Louis Poulsen, som især er kendt for PH-lamper, er ombejlet af fem interesserede købere, som er i anden runde af en budproces.

Hvad hammerslaget falder på, er selvsagt ikke afgjort.

Men ud fra regnskabet og selskabets helbredstilstand at dømme bliver salgsprisen formentlig over en milliard kroner.

Den største aktionær, kapitalfonden Polaris Equity, vil ikke sige meget konkret om processen.

»Jeg kan bekræfte, at der er interesse for selskabet fra forskellige typer af virksomheder. Det er ikke utænkeligt, at der bliver en transaktion i Louis Poulsen i løbet af tredje kvartal i år,« lyder det fra Polaris' adm. direktør, Viggo Nedergaard Jensen.

Bydere fra branchen
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger er de fem bydere både kapitalfonde og virksomheder i samme branche som Louis Poulsen.

Udover Polaris Equity, som ejer 50 pct. af aktierne, ejer de to købmænd og private investorer, Keld Droob og John Hanssen, hhv. 12,5 og 37,5 pct. af selskabet.

Louis Poulsen har i de sidste år gennemgået en gennemgribende restrukturering, hvor en stor del af virksomheden, nemlig grossistdelen Louis Poulsen El-teknik, er solgt fra, en ny fabrik er bygget i Vejen, og en ny ledelse har taget over.

I 2006 viste regnskabet et overskud af selve driften på 75 mio. kr. Samtidig har Louis Poulsens direktør, Peter Thorsen, udtalt, at indtjeningen bør runde 100 mio. kr. i 2007, fordi restruktureringen endnu ikke er slået fuldt igennem.

Pris på 1-1,2 mia. kr.
Kilder vurderer, at prisen for Louis Poulsen kredser om et beløb, der svarer til ti eller 12 gange driftsindtjeningen, og det signalerer en pris på 1-1,2 mia. kr.

Louis Poulsen vil nok også slå på værdien af de kendte varemærker, ikke mindst PH-lamperne. Det kan også trække op i pris, at kapitalfondene i øjeblikket har masser af penge liggende i tanken, som endnu ikke er investeret. Det giver efterspørgsel på virksomheder, og det kan presse prisen opad.

På tide at trække sig
Det vil være på høje tid, at Polaris trækker sig ud af investeringen Louis Poulsen. Virksomheden blev købt i 1999, og traditionelt beholder kapitalfonden kun sine investeringer i tre-syv år.

Både markedsforhold og interne udfordringer er forklaringen på det lange bekendtskab.

»Louis Poulsen blev ramt af en konjunkturnedgang i årene lige efter årtusindskiftet, og det kunne ses på indtjeningen. Desuden tog det længere tid end forventet at få struktureret virksomheden og skilt den ad, så vi kunne sælge grossistdelen fra i 2005,« forklarer Viggo Nedergaard Jensen.

De tre aktionærer har dog allerede givet sig selv en skilling for arbejdet. Sidste år trak de en lille mia. kr. ud af virksomheden og delte dem som en form for udbytte.

Dertil kommer, at salget af Louis Poulsen El-teknik i 2005 gav en gevinst på omkring en halv mia. kr. i forhold til, hvad Polaris, Keld Droob og John Hanssen gav for lampevirksomheden i 1999.

lone.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også