Kenneth Holmqvist på blokken

Kenneth Holmqvist er forsker ved Universitetet i Lund, hvor han specialiserer sig i læsning. Senest har han bl.a. forsket i forskellen mellem læsning af aviser på papir og på internettet.

En stor amerikansk læseundersøgelse viste for nylig, at læsere på nettet læser mere koncentreret end dem, som læser avisen på papir. Hvordan det?

»Der er meget stor forskel mellem læsningen på papir og net. På nettet bliver der læst et meget lille antal artikler. De, som bliver læst, bliver til gengæld læst dybere end i papiravisen. På papir ser læserne på ret mange forskellige artikler, men de læser ikke ret meget af dem. I den forstand læser netavisens læsere mere koncentreret end dem, som læser i papiravisen. Men de læser også meget færre artikler. Læserne af papiravisen får en bedre almendannelse, kan man sige, mens netavisens læsere bliver mere specialiserede.«

Er der forskel på, hvordan læsere på net og papir opfatter annoncerne?

»Forskellen var stor for 10-12 år siden, da vi lavede vores første målinger. Dengang var reklamerne på nettet jo også meget primitive. Så da udviklede læserne forskellige strategier for at undgå at kigge på reklamerne. Men målinger de seneste fem år viser, at forskellen bliver stadig mindre. Nu ser vi, at læserne også kigger på reklamerne på nettet.«Der eksperimenteres mange steder med elektroniske papir , e-paper, som er en mellemting mellem papir og net. Hvordan ser det ud med læsningen på det?

»Vi har kigget på læsningen på en blød billedskærm, hvor der hver morgen downloades en slags pdf-fil med dagens avis. Spørgsmålet er så, hvordan interaktionen med den skærm bliver? Hidtil har de fleste forsøg på at skabe aviser på e-paper taget designelementer og modellen for interaktion fra papiraviserne. Så den bliver læst som en papiravis, ikke som en netavis.«

BRANCHENYT
Læs også