Nyt teleselskab presser TDC

Et nyt landsdækkende teleselskab er ved at blive født efter at det østjyske elselskab Elro har købt en landsdækkende telelicens for 117 mio. kr.

• En østjysk telesatsning til 117 mio. kr. er startskuddet til fornyet konkurrence i den danske telesektor.

Elselskabet Elro vandt mandag en konkurrence om en landsdækkende telelicens, som skal bruges til at tilbyde mobilt bredbånd til danskerne.

Prisen til staten for licensen er 117 mio. kr. - hertil kommer trecifrede millionbeløb til at opbygge og drive nettet.

Ifølge teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, bør den østjyske satsning give anledning til dybe rynker hos TDC.

»Hvis de 117 mio. kr. er prisen for, at Elro alene vil drive et landsdækkende telenet, giver det ingen mening. Men hvis de 117 mio. kr. er prisen for bryllupsfesten, hvor elselskaberne slår sig sammen i en alliance mod TDC, er den en fin pris,« mener han.

Og Elros er allerede i kontakt med flere elselskaber i landet.

»Det er selvfølgelig en af grundene til, at vi har budt. Vi har allerede kontakt til flere kolleger i elbranchen. Vi må jo se realiteterne i øjnene og det er en mulighed, at licensen kan være med til at samle elbranchens telesatsning,« forklarer Henry Lei Jacobsen, direktør i Elro.

Selvom det er Elro, som investerer i licensen, er selskabet åben for alle former for samarbejde omkring udrulningen og ejerskabet.

»Grundlæggende er vi åbne overfor alle løsninger. Dermed også ejerskab eller joint venture-samarbejde,« fastslår han.

Seriøst alternativ
Hvis Elros forsøg på at samle den danske elbranchen i en fælles telesatsning lykkes, kan det udhule kapitalfondenes 80 mia. kr. dyre investering i TDC, mener John Strand.

»Det kan betyde, at vi får et seriøst alternativ til TDC, og det kan vende op og ned på konkurrencen,« mener han.

Hos Elro erkender Henry Lei Jacobsen at elselskaberne er nødt til at samarbejde mere end de har gjort hidtil.

»Mange i branchen er ved at indse, at hvis ikke der sker noget, kan der blive et blodbad på den fiberudrulning som elselskaberne er i gang med,« siger han.

Udover at betale 117 mio. kr. for licensen har Elro forpligtet sig til at dække de områder af Danmark, hvor der i dag ikke er bredbånd, med en mobil bredbåndsløsning.

max.stougaard@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også