EU i offensiv for landbruget

Dansk landbrug forventer at få gevinster af et højt niveau for miljø, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed i kommende WTO-forhandlinger.

EU vil være mere aggressiv på verdens markeder for landbrugsvarer. Til gengæld kræver det danske erhverv, at dyrevelfærd og andre emner kommer med i kommende globale handelsaftaler.

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel og EU-Kommissionen har ambitioner om at sætte fart i en mere offensiv, sammenhængende handelspolitik, som indebærer, at Europas fødevareindustri og landbrug skal stå tættere sammen.

Den danske kommissær stod tidligere på året i spidsen for en EU-delegation under et fremstød til Indien, et af verdens nye, store vækstmarkeder.

Indien i fokus
Fødevarevirksomheder, der tilsammen omsætter for 350 mia. kr. - blandt dem Danmarks suverænt to største, Arla Foods og Danish Crown - var med i Indien, som skal være afsæt for flere tiltag den kommende tid.

Mariann Fischer Boel, der onsdag var gæst på Landbrugsraadets årsmøde, fastslår, at den nye strategi ikke skal erstatte det handelsarbejde, som allerede foregår i de 27 medlemslande.

Men Kommissionen vil forsøge at skabe større fællesskab på tværs af de europæiske grænser. Målet er bl.a. frihandelsaftaler med f.eks. Sydkorea, Indien og ASEAN, sammenslutningen af sydøstasiatiske lande, så den europæiske eksport af landbrugsvarer kan vokse yderligere.

»En ny, offensiv handelsstrategi er afhængig af, at vi har de rigtige varer på hylderne. På mange af de nye markeder, hvor vi oplever vækst og gryende velstand, er der stor efterspørgsel efter kvalitetsfødevarer med en høj forædlingsgrad. Vi har her i Europa en stor konkurrencemæssig fordel,« mener Mariann Fischer Boel.

Højere krav i Europa
Hun erkender, at der i Europa stilles krav til produktionen, som landmænd i andre lande ikke er bundet af. Derfor øges omkostningerne til erhvervet i Europa sammenlignet med konkurrenter rundt om i verden.

Men netop der ønsker Kommissionen ikke at gå på kompromis med eksempelvis fødevaresikkerhed og hygiejne, da det - ifølge landbrugskommissæren - præcis er et trumfkort for dansk landbrug på det globale eksportmarked.

EU-Kommissionen skal i næste uge mødes med chefforhandlerne fra Brasilien, Indien og USA for at forsøge at nå et nyt gennembrud i de fastlåste WTO-forhandlinger om en verdenshandelsaftale. Fra dansk landbrug lyder rådet til EU, at der tages højde for emner som dyrevelfærd i de forhandlinger.

Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, mener nemlig, at nationale krav til bæredygtig produktion betyder meget for det enkelte lands konkurrenceevne.

»Det er vigtigt, at der bliver taget højde for bl.a. dyrevelfærd, miljø og fødevaresikkerhed i fremtidige internationale handelsaftaler. Det koster penge at have en høj standard, og der er ingen tvivl om, at Danmark ikke kan konkurrere på pris i forhold til mange andre. Det skal vi så kompensere for ved at lave bæredygtig produktion, som vi i forvejen er gode til,« mener Peter Gæmelke.

Toppolitikere deltog
Flere ministre fra VK-regeringen og bl.a. Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt deltog i årsmødet for landbruget. De måtte der lytte til kritik af danske særregler for bl.a. dyrevelfærd, miljø og dyretransport. Det koster ifølge det hjemlige landbrug dyrt og skaber ulige konkurrence i forhold til andre lande i Europa.

Både indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt fastslår, at de helst foretrækker fælles, internationale aftaler for erhvervslivet - også i EU.


BRANCHENYT
Læs også