Strenge krav til fedmemedicin

De amerikanske sundhedsmyndigheder vil ikke acceptere de bivirkninger, den reelt første fedmebehandling har.

Der var ingen plads til diskussion, da et panel under de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA i går afviste det nye lægemiddel mod fedme, Acomplia. 14 ud af 14 stemmer sagde, at produktets bivirkninger er alt for alvorlige til, at det kan godkendes.

Den enstemmige afvisning er formentlig ikke bare en beslutning om Acomplia, men en generel tilgang til fedmebehandling.

»Det vidner om, at FDA har meget dårlige erfaringer med lægemidler mod fedme, og det betyder, at også kommende fedme-behandlinger vil skulle igennem en meget grundig granskning, før de bliver godkendt,« siger aktieanalytiker Henrik Simonsen fra Enskilda Securities.

Dermed sigter han bl.a. til stoffer fra Novo Nordisk, NeuroSearch og 7TM Pharma, som alle er ved at udvikle lægemidler mod svær overvægt.

De dårlige erfaringer hedder ikke mindst Fen-Phen. Det var i 1990erne en meget populær kombinations-slankepille, som omkring seks mio. amerikanere tog. Men i 1997 kom det frem, at stofferne gav hjerteproblemer hos nogle patienter, og ifølge medieforlydender er flere hundrede mennesker døde af Fen-Phen.

110 mia. i erstatninger
Alt i alt har det kostet den ene af producenterne, den amerikanske medicinkoncern Wyeth, over 110 mia. kr. i erstatnings- og sagsomkostninger i de efterfølgende år.

»Ikke mindst den sag har gjort, at FDA er ekstraordinært opmærksomme på de bivirkninger, fedmebehandling har,« siger Henrik Simonsen.

I den konkrete afgørelse drejer det sig om bivirkninger som depressioner og selvmordstanker, fordi Acomplia påvirker dele af hjernen. Det hører med til billedet, at Sanofi-Aventis i forsøgene med lægemidlet i forvejen har forsøgt at undgå at afprøve lægemidlet på folk med tendenser til depressioner, og alligevel er der overvægt af den slags psykiske problemer i patienterne.

Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen fra Novo Nordisk er enig i, at netop fedmebehandling vil blive udsat for en mere grundig granskning, men det skyldes ikke en sky tilgang til fedme som sådan.

»Fedme er en tilstand og ikke i sig selv er en dødelig sygdom. Det alene gør, at man ikke skal påføre patienterne sygdomme udover dem, som fedme kan afstedkomme. Så den barre, man som medicinkoncern skal hoppe over, er alt andet lige højere, når det gælder sikkerheden og bivirkninger for fedme, end hvis du f.eks. sammenligner med cancer, som er dødelig,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

lone.andersen@jp.dk

Fedme på verdensplan
?Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der er omkring 1,6 mia. overvægtige voksne mennesker i verden, og af dem er hver fjerde svært overvægtig eller fed.

?WHO spår, at der i 2015 vil være 2,3 mia. overvægtige.

?Fedme koster verdenssamfundet mange penge, fordi det giver hjertekarsygdomme, diabetes og visse former for kræft.

BRANCHENYT
Læs også