Pres på islandsk økonomi

Den buldrende islandske økonomi viser tegn på metaltræthed. Rekordhøje renter har givet negativ vækst.

For første gang i tre år er islandsk økonomi ramt af negativ vækst efter, at rekordhøje renter lagde en dæmper på forbrug og investeringer i årets første kvartal.

Økonomien skrumpede med 0,1 pct. på årsbasis efter at være vokset med 2,5 pct. i det foregående kvartal. Udviklingen kommer bag på bankøkonomerne, der i gennemsnit havde forventet en vækst på 3,5 pct.

»Det er en overraskende udvikling, men vi må konstatere, at forbrugerne er begyndt at reagere på det høje renteniveau,« siger økonom James Knightly fra ING Bank i London.

Islands økonomiske vækst er aftaget igennem fem af de seneste seks kvartaler, efter at den islandske nationalbank har hævet sin toneangivende rente 18 gange fra maj 2004 til december 2006 for at lægge en dæmper på inflationen og nedbringe underskuddet på betalingsbalancen.

Rutchebane økonomi
Markederne og økonomien i Island med kun 300.000 indbyggere har været igennem en gevaldig rutschebanetur over de seneste tre år. Økonomien voksede i 2004 og 2005 med henholdsvis 7,6 pct. og 7,2 pct. i takt med, at regeringen og verdens største aluminiumproducent, Alcoa, investerede milliarder af kroner i nye kraftværker og produktionsanlæg.

Nationalbanken reagerede ved at hæve renten til 10,75 pct. i januar 2006 for at hindre en økonomisk overophedning. Spekulanter lånte i stedet penge i Japan, hvor renten er 0,25 pct. og investerede i islandske statsobligationer med et renteafkast på over 9 pct. Det styrkede den islandske kronekurs betydeligt.

I marts 2006 begyndte pengene at strømme ud fra Atlantøen, da Japan hævede renten og skabte usikkerhed om investeringernes langsigtede afkast.

Og de opadgående islandske rentesatser skabte bekymring for, om landet styrede direkte imod en økonomisk recession.

Hidtil i år har det islandske aktiemarked og den islandske krone imidlertid været blandt verdens mest stigende investeringsobjekter.

Rentesænkning i sigte
»Den negative vækst og dalende islandske inflation tyder på, at nationalbanken snart vil sænke renten igen,« siger Knightly, der forventer, at den islandske rente er faldet med 0,75 pct.point inden årets udgang.

»Med lavere inflation og vækst kan nationalbanken meget vel blive mindre aggressiv (i sin rentepolitik, red.),« vurderer økonom Jon Bjarki Bentsson fra den islandske Glitnir Bank.

Afkølingen af islandsk økonomi kan meget vel bidrage til, at nedbringe underskuddet på betalingsbalancen, der var på godt to mia. kr. i første kvartal, hvilket svarer til 9,7 pct. af Islands bruttonationalprodukt.

Bloomberg

BRANCHENYT
Læs også