ISS-gevinst: 27 mia. kr. på to år

De to kapitalfonde, som ejer ISS, vil børsnotere den danske servicegigant, der på 2,5 år er steget fra 22 til omkring 49 mia. kr. i markedsværdi.

side 4• Kapitalfondene bag servicekoncernen ISS står til mere end en fordobling af deres investering.

Sådan ser regnestykket ud for herrerne i de stribede jakkesæt i EQT og Goldman Sachs Capital Partners, der i de seneste to år har siddet på ejerskabet af ISS.

De går nu efter at få pengene i hus længe før analytikernes forventninger om salg. Planen er en børsnotering, som ventes at finde sted mellem 3. kvartal 2007 og 1. kvartal 2008.

De har nu hyret rådgiverne Merrill Lynch og Goldman Sachs International til at klarlægge, hvor det er mest fordelagtigt at sætte ISS på børsen og finde frem til en realistisk markedsværdi for selskabet.

Gevinst på 27 mia. kr.
Et regnestykke fra en centralt placeret kilde viser imidlertid, at ISS kan sælges for omkring 49 mia. kr. Det skal sammenlignes med 22 mia. kr. i 2005, da ISS blev købt af Københavns Fondsbørs for 22 mia. kr.

»Det lyder voldsomt, men det vil jeg ikke udelukke,« siger seniorpartner Ole Andersen fra kapitalfonden EQT, der har haft ISS' liv meget tæt inde på kroppen i de senere år. Der er flere grunde til, at han er meget fortrøstningsfuld i forhold til børsnoteringen af ISS.

»Ud over at markedet er langt stærkere, så er selskabet vokset fra 40 mia. kr. i omsætning i 2004 til 56 mia. kr. i 2006, og vi kommer et stykke over 60 mia. kr. i 2007. Der er sket endnu mere på bundlinien, fordi vores marginaler er blevet bedre. Hvis vi kigger lidt ind i 2008, står vi overfor en fordobling af selskabet inklusiv et bedre geografisk fodaftryk plus positionen i USA. Så der er sket meget.«

Gæld udhuler gevinst
Hvis det lykkes for de to kapitalfonde at sælge ISS til 49 mia. kr., så vil det være en mindre del, der ender i kapitalfondene og deres investorers lommer. Det skyldes, at ISS' rentebærende gæld på forventede knap 35 mia. kr. ved udgangen af 2007 skal trækkes fra. Dermed står kapitalfonden tilbage med ca. 15 mia. kr., hvilket svarer til en fordobling af indskuddet på 7,5 mia. kr.

»Over 2,5-3 år svarer det til et afkast på 25-30 pct. om året. Det er et fornuftigt afkast, men hvis vi skal holde det niveau, vi har haft historisk, skal vi jo også have et ordentligt afkast,« siger Ole Andersen.

Det ligger endnu ikke fast, hvor stor en del af ISS, der kommer på børsen, men kapitalfondene vil efter al sandsynlighed være med.

»Du kan roligt regne med, at vi fortsat vil være største aktionær efter børsnoteringen. Der er jo grænser for, hvor meget vi kan sælge -- og så tror vi på foretagendet, så vi har ikke noget imod at være med.«

Dobbelt notering
Det ligger endnu ikke fast, hvor ISS skal børsnoteres, men tre adspurgte analytikere vurderede i går overfor Morgenavisen Jyllands-Posten, at Københavns Fondsbørs er en mulighed. Aktieanalysechef Bjørn Schwarz, Sydbank:

»Man kunne sagtens forestille sig København, men en dobbelt notering i London og København er også en mulighed.«

I ISS bekræfter topchef Jørgen Lindegaard, at de to byer er oplagte kandidater:

»I London vil der være større omsætning i aktien og flere andre serviceselskaber. Fordelen ved en stor aktiebørs er mange købere i baghaven, på den anden side er man bare en lille fisk i et stort hav. I København er man en stor fisk i et lille hav. Det har vi ansat rådgiverne til at finde ud af.«

ISS
•En af verdens største rengøringskoncerner med afdelinger i 50 lande med ca. 200.000 kunder og 410.000 ansatte.

•Er fra 2004 til 2006 vokset fra ca. 40 mia. kr. til 56 mia. kr. i årlig omsætning. I 2007 ventes koncernen at runde 60 mia. kr. i omsætning.

•Hovedkvarteret er i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også