Børserne i bedring

AKTIER Udviklingen i de internationale aktiemarkeder lod ikke meget tilbage at ønske torsdag.

En mere positiv attitude blandt investorerne blev konverteret til lovende takter i de europæiske aktiemarkeder torsdag morgen, og som timerne gik, fik adskillige selskaber arbejdet sig op ad kursstigen.

Der var ikke meget hokuspokus bag de gunstige vibrationer først på dagen, for aftenen forinden havde det amerikanske aktiemarked klaret sig med bravur, og hen over natten havde de positive tendenser bredt sig som ringe i vandet til de fjernøstlige børser. Fremgangen på begge sider af Stillehavet højnede moralen blandt de europæiske investorer, og i sikker overbevisning om, at isen kunne bære, kastede de sig ud i handelen med en pæn portion købsordrer i lommen.På øretævernes holdeplads
En anden faktor bag formiddagens forbedrede stemning var vigende obligationsrenter - noget investorerne har sukket efter, og som de fleste dealere ser som en betingelse for et hurtigt comeback på aktiebørserne. Så længe obligationsmarkederne ligger underdrejet, som tilfældet har været de seneste dage, tvivler dealerne på, at investorerne tør bruge de store armbevægelser i bestræbelserne på at få aktiekurserne opad.

Den franske medicinalkoncern Sanofi-Aventis havde fået en særdeles uheldig placering på øretævernes holdeplads, og sidst på eftermiddagen havde investorerne barberet et pæn stykke af markedsværdien.

Problemerne for det franske selskab opstod, da et panel af lægemiddeleksperter under de amerikanske sundhedsmyndigheder anbefalede et nej til godkendelse af Sanofi-Aventis' antifedme-pille Acomplia. Præparatet er under mistanke for at have voldsomme bivirkninger heriblandt at kunne fremkalde depression, og i det lys havde panelet svært ved at give deres accept af Acomplia-pillen til markedsføring i USA.

Nu er Acomplia et af de vigtigste præparater i Sanofi-Aventis' såkaldte pipeline, og derfor opfattede analytikerne signalerne fra USA som en klar bet for koncernen, hvilket efterfølgende resulterede i en stribe nedjusterede anbefalinger af aktien. Anbefalingen af Sanofi-Aventis blev reduceret af finanshuset JP Morgan, ABN Amro samt HSBC, og da investorerne tog meldingerne til efterretning, efterlod det aktien med et betydeligt tab.Løssluppen kemi-stemning
Anderledes lystig var stemning omkring den tyske kemikoncern Bayer, for selskabet har nemlig opnået den ære at blive indlemmet på det schweiziske finanshus UBS's Europa Top20-liste, og investorerne kvitterede ved at handle aktien op.

Hitliste-placeringen skulle nu ikke have hele æren for kursfremgangen til Bayer, idet kemisektoren som helhed var ganske godt kørende under torsdagens handel, hvilket kom det franske selskab Air Liquide til gode.

Air Liquide var med i førerfeltet på børsen i Paris, og ud på eftermiddagen havde investorerne handlet aktien godt 4 pct. op. Bortset fra den generelle interesse for selskaber inden for kemisk industri virkede et split i aktien befordrende for efterspørgslen. Aktionærerne får fordoblet deres beholdninger af Air Liquide-aktier, samtidig med at kursen halveres, og netop den lavere pålydende pris pr. aktie i forbindelse med et split har ofte en psykologisk effekt, der kommer til udtryk i en øget efterspørgsel.Spansk storbank i vælten
Den spanske storbank Banco Bilbao Vizcaya Argenta kom i vælten tidligt torsdag på forlydender om udenlandsk interesse. Angiveligt skulle den mexicanske milliardær Carlos Slim pønse på at erhverve en større aktiepost i BBVA, og er det tilfældet, kan det hurtigt blive omsat i stigende efterspørgsel og dermed højere kurser. Flere investorer valgte at tage en smule forskud på glæderne til gavn for kursudviklingen på BBVA-aktien, der sidst på dagen lå til et plus på knap 3 pct.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS blev genstand for en vis international opmærksomhed i løbet af torsdagen, fordi der verserede forlydender om frasalg af både det ene og det andet fra Gruppen. På et tidspunkt samlede interessen sig om SAS's aktiepost i det britiske selskab British Midland, idet rygterne ville vide, at det tyske luftfartsselskab Lufthansa muligvis ville købe aktieposten.

Senere kunne andre forlydender rapportere, at der ikke foregik drøftelser mellem SAS og Lufthansa vedrørende aktieposten i British Midland, men de mange gætterier gav anledning til en vis trafik i handelen med SAS-aktierne.

claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også