325 stillingsnedlæggelser i DR

DRMedarbejderne i det hårdt ramte DR Undervisning vil fyre generaldirektør Kenneth Plummer.

• Med torsdagens afskedigelser i DR Byen i Ørestad har Danmarks Radio nu afsluttet to af tre varslede fyringsrunder.

Det samlede antal stillingsnedlæggelser er af DR-ledelsen opgjort til 325, før den sidste afsluttende mareridtsdag i september, hvor blandt andre medarbejdere i afdelingen DR Nyheder vil miste deres job.

Samlet er 119 medarbejdere fra forskellige faggrupper sendt i direkte ledighed, mens resten af stillingsnumrene er hentet via fratrædelsesordninger, inddragelse af såkaldt tomme stillinger og udløb af tidsbegrænsede ansættelser.

DR's medarbejdere besluttede torsdag middag at forlade arbejdet i protest, blandt andet fordi medarbejdere, der troede, at de havde indgået fratrædelsesordninger med deres nærmeste chef, alligevel modtog en fyreseddel, da aftalen ikke blev godkendt højere oppe i systemet.

Arbejdsnedlæggelsen betød, at TV-Avisen, Deadline, den nylancerede netkanal DR Update og en række andre programmer ikke gik i luften torsdag, men det er planen, at medarbejderne genoptager arbejdet fredag.

Musik og kultur barberes
Fællestillidsmand Stig Paulsen har endnu ikke et præcist overblik over, hvor mange medarbejdere, der er fyret i de enkelte afdelinger, og han ønsker ikke at udtale sig om afskedigelserne, før han har fået det.

Steen Larsen, formand for Journalistgruppen i DR, kan konstatere, at spareplanen går hårdt ud over DR Musik og DR Kultur. 10 journalister fra DR Musik fik en fyreseddel torsdag, og på DR Kultur har mange indgået fratrædelsesordninger.

De mandskabsmæssige nedjusteringer ramte også Orientering på P1 og DR Dokumentar. Til gengæld udeblev det ventede blodbad på DR's sportsredaktion. En række nøglemedarbejdere havde allerede sagt op før torsdagens afskedigelser, og kun to fik en negativ besked torsdag.

Af 119 fyrede medarbejdere repræsenterer Steen Larsen cirka 43.

»Det er dybt beklageligt at kigge ned over listen. For mig er fyringen af så mange journalister udtryk for, at man skærer i DR's kerneværdier. Mangfoldigheden bliver mindre,« siger Steen Larsen.

Du er fyret, Plummer
Medarbejderne i DR Undervisning er blevet betydeligt færre under fyringsprocessen, og som konsekvens besluttede de tilbageværende at bede generaldirektør Kenneth Plummer forlade Danmarks Radio. I et åbent brev skriver de:

»Kære Kenneth Plummer, det er med beklagelse, at vi må meddele, at vi påtænker at afskedige dig fra din stilling som generaldirektør. Baggrunden er, at du har vedtaget en spareplan for 2008-2011 med henblik på at ødelægge DR's produktion. DR har på den baggrund besluttet at reducere antallet af medarbejdere indenfor dit arbejdsområde. Da du er den eneste generaldirektør i DR, rammer det desværre dig,« hedder det i brevet, som skulle være baseret på en samlet vurdering af chefens faglige og personlige kvalifikationer.

DR's spareplan skal skaffe 288 mio. kr. i husets årsbudget. 2/3 er fundet nu, mens den sidste tredjedel skal hentes ved salg af sportsrettigheder, indkøbsbesparelser og altså endnu en fyringsrunde, som finder sted til september.

michael.enggaard@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også